60% от училите икономика не работят като икономисти

Публикувано на: 31.01.2014 | източник: Дума
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ В МОН обмислят от юли увеличение на стартовите заплати на учителите

 Едва 40 на сто от завършилите икономика във ВУЗ в последните 5 години работят това, за което са учили, а цели 59,5% са наети на друга работа. А в това направление студентите са най-много - 60 000 от общо 254 427 учещи в 51 вуза у нас. Това показва третото издание на рейтинговата система на висшите училища, което дава картината през 2013 г. и бе представено вчера.

Едва 46 на сто от дипломираните висшисти у нас са наети на работа, която изисква висше образование. Безработицата при младите висшисти е 4,15%, но почти половината от тях в някои професии не намират работа по специалността си и стават, да речем, продавачи. Близо 25% от дипломираните не се осигуряват - заминали в чужбина, наети в сивата икономика или останали без работа. Новата система сравнява всички наши вузове по 52 професионални направления и по 70 конкретни параметъра. Според министър Анелия Клисарова това е най-богата на данни система в Европа.

Обмисляме от юли да се увеличат стартовите заплати на учителите, но още не е решено с колко, съобщи Клисарова. Според нея в училищата ще остават повече средства от делегираните бюджети и директорите ще могат да увеличат заплатите.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!