Всеки втори у нас учи за безработен

Публикувано на: 31.01.2014 | източник: Труд | автор: Анета Петкова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ У нас е модно да се учат специалности, които не са добре платени. И в които процентът на безработицата е висок. Близо 46% от наетите висшисти работят на позиции, за които не се изисква висше образование.

 Това показват резултатите от новата рейтингова система на висшите училища. Тя бе представена днес и обхваща 51 вуза с 254 427 студенти.

От тях над 60 000 учат в професионално направление “икономика”. Делът на безработните в този сектор е 4,5%, а средният осигурителен доход е 871 лева. Делът на заемащите икономически позиции, за което се изисква висше образование, е само 37%. В същото време това направление се преподава в 26 вуза, а разликата между първия класиран - Американския университет в България (АУБ), и последния - Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) е в пъти по различните показатели. Само един пример - в АУБ произвеждат шефове на фирми, докато завършилите във ВУАРР стават основно продавачи. Но 69% от студентите са доволни от избора си.

Не точно такава, но приблизително същата, е картината и в професионално направление “администрация и управление”. В него се обучават 27 663 студенти. Безработицата в сектора е 4,48%, а осигурителният доход е 871 лева. Любопитното е, че 74,05 на сто от хората в това направление са удовлетворени от избора си. В още по-желаното направление “право” учат 11 475 младежи. Безработицата там е 5,06%, а осигурителният доход е 873,06 лв. А над 85% от младежите са доволни от избора си.

Топ направленията

са други. Според рейтинговата класация, която е на базата на 70 различни по вид и тежест индикатора, се определят като най-перспективни 10 направления по основния критерий - осигурителен доход. Това са: военно дело; информатика и компютърни науки; проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; математика; обществено здраве; медицина; комуникационна и компютърна технология; политически науки; металургия; електротехника, електроника и информатика. В тези сфери средният месечен осигурителен доход е 1000 лева.

Къде отиват отличниците

Един от основните показатели за престижа на висшето училище е изборът на най-добрите ученици. Отличниците отиват в професионалните направления като медицина, стоматология, фармация, военно дело и право. Там безработицата е почти нулева.

Стоматолозите са с най-ниски доходи на “светло”

С осигурителния доход обаче нещата не стоят така. Ако “военното дело” е на първо място по възнаграждения, то “стоматологията” е на последно (виж таблицата горе вдясно). Създателите на рейтинговата класация - консорциума ИОО-МВМД-С, в който участва и в. “24 часа” и образователното ведомство, не се ангажираха да обяснят дали това е свързано със сивата икономика, или има други фактори. Иначе стоматология към момента учат 2254 студенти. По правило повечето от зъболекарите са регистрирани като фирми и плащат данък печалба, а се осигуряват на по-ниска сума, като това не означава, че крият доходи, каза пред “Труд” стоматолог. “Съгласно законите всеки лекар по дентална медицина е длъжен да издава касов бон или касова бележка. А когато има нарушения, всеки персонално носи отговорност”, коментира данните на НОИ д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. От 8600 стоматолози над 6000 работели с НЗОК, която превеждала заработените от тях пари по банков път, т.е. не можело да има скрити доходи до линия на здравната каса. “За съжаление има и такива колеги, които не работят с НЗОК и сред техните отчети би могло да има нарушения”, каза д-р Миланов.

И още един притеснителен факт - 25 на сто от завършилите висше образование (рейтингът мери данни от последните 5 г. включително 2013 г.) не се осигуряват в страната. Не е ясно колко от тях са я напуснали или са безработни.

Софийският университет е първи в 18 професионални направления от общо 52. М.г. бе водещ в 21 позиции. Отстъплението е в “икономика”, “администрация и управление”, “обществена комуникация” и “социални дейности”. В първите три СУ е изместен от Американския университет, а в “социалния дейности” от Нов български университет. Интересното е, че НБУ се е позиционирал като “градски университет” - повечето от студентите заявяват, че като завършат искат да останат на работа в София.
Но Софийският университет е любимец на работодателите. Завършилите математика в СУ са номер едно в 91,17%. На второ място за бизнеса са възпитаниците на НАТФИЗ, а на третото тези от УАСГ, четвъртото и петото място е за СУ и неговите специалисти по история и филология. След СУ в общата класация е Техническият университет - София, и Медицинският университет - София, които са водещи в по 5 професионални направления. Следвани от ХТМУ (4), АУБ (3), Тракийския университет, Лесотехническия и Академията на МВР - водят в по две направления.

Рейтингът на вузовете можете да намерите на www.rsvu.mon.bg. Системата позволява всеки сам да направи свой рейтинг по критерии, които избера - от броя на книгите в библиотеката до заплатата при завършване на дадена специалност. Той дава пълна информация за развитието на специалностите през годините и перспективите при завършилите.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  FAZ: Турция се надява да заработва от транзитни такси, като прокара канал, успореден на Босфора

  Новостите за тромбозите не отказаха британците от ваксинацията, но подкопаха доверието в AstraZeneca

  Освен Тайванския пролив и Украйна, най-големият тест за САЩ идва от дома

  Le Figaro: Прага постави ултиматум на Русия, заплашвайки да изгони всички дипломати

  The Guardian: 32 милиона долара - телефонни мошеници измамиха 90-годишна милионерша от Хонконг

  Money: Полският министър-председател призова Германия „да се сбогува“ със "Северен поток 2"

  Бивш министър на отбраната на Полша: Москва възнамерява да си възвърне съветското влияние с помощта на армията

  Daily Telegraph: Лондон планира да накаже руснаците, „перящи пари“ във Великобритания

  Азерски сили са открили огън по цивилни в Карабах

  ЦЕНТКОМ на САЩ: Няма да бъдем въвлечени във война с ИранЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!