Висшисти на сергията

Публикувано на: 03.02.2014 | източник: Стандарт | автор: Стела Стоянова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Университетите ни ще продължат да бълват безработни на килограм

 В зората на демокрацията се родиха доста вицове за инженери, зарязали професията си, за да "въртят геврека". Или за водопроводчици, с които на човек да му е драго да си поговори за Кант и Хегел, стига това да не му влиза в цената. По простата причина, че стремглавият срив на икономиката ни лиши мнозина от възможността да упражняват професията си.

В последните години очакванията бяха, че университетите са се понагодили към пазара на труда и работа за висшистите вече се намира. Новата рейтингова система на висшите училища обаче разбива този мит, при това много убедително. Оказва се, че цели специалности в определени университети работят, за да захранват пазара на труда с високообразовани продавачи. При това много от тях са частни, тоест младите хора си плащат за дипломата която след това им намира работа само зад щанда. В десетина висши училища близо 20% от дипломиралите се икономисти започват трудовия си път на сергията. И въобще не се знае дали след време ще я заменят с нещо друго. Около 30 на сто от младите философи в Пловдивския университет могат да ви цитират Ницше, докато ви претеглят килограм сирене. За разлика от тях всеки десети философ от Великотърновския обсъжда идеите на Ерих Фром за бягството от свободата с клиентелата, докато упражнява професията на барман или фризьор. Да не продължаваме с педагозите, сред които безработицата е една от най-високите, въпреки че в момента МОН разработва стратегия за привличане на нови и нови млади учители.

Рейтингите на университетите се оказаха кривото огледало на една система, в която парата отива по-скоро в свирката (или по-точно държавното финансиране отива за бог знае какво). Всъщност криво е не огледалото, а самата система, която през годините разду до неимоверни размери броя на университетите у нас. Всеки новоизбран депутат започваше да лобира за университет или поне филиалче в избирателното си Дивдядово, за да задържи младите там и да "живне" местната икономика. Само дето не е живнала - едва 46% от младите висшисти са успели да си намерят работа, за която въобще се изисква висше образование. Така се раждат парадоксалните резултати в една държава почти без армия професията "военен" да носи най-много дивиденти - в смисъл на сигурно назначение и заплата. А младите хора да влизат в обречени битки за уж модни специалности, в които само след три години вече няма да има търсене на кадри.

Всъщност хаосът във висшето ни образование бе отдавна предизвестен - още когато държавата абдикира от него и остави на университетите сами да решават колко студенти искат да приемат в дадено направление. В момента тя само потвърждава техните искания - не е имало случай да е отказала на някого, защото неговите възпитаници вече от години работят в съвършено други области или пълнят бюрата по труда.
Тя плаща лошо и по малко на всички - чудно ли е тогава, че резултатите са такива? Впрочем сред завършилите Софийския университет продавачи няма - или поне са незначителна част от статистиката. Сред завършилите медицина също няма такива - но над 25% от тях се осигуряват някъде в чужбина. Няма да питаме къде. Те също са част от кривото огледало на системата, която от години възпроизвежда едни и същи грешки.
Впрочем сред критериите, по които университетите биват оценявани, липсва един основен - какви са резултатите от държавните изпити на тези млади хора. Философите зад щанда може и да са завършили с отличен - просто пазарът на труда да няма нужда от тях. Вече за трети път рейтинговата система упорито пропуска да включи този критерий. Не може деформираният, притеснен и преситен пазар на труда да е единственият критерий за качеството на висшето ни образование. При това в държава, в която при назначаване по-голяма роля играе вуйчото владика, отколкото CV-то и дипломата на кандидата. Да се правим, че това няма значение, означава отново да си затваряме очите.

Преподаватели разказват, че десетки млади педагози например завършват, пишейки "абитюрент" - и пак си намират работа. Всъщност държавата все още не е намерила начин да оценява качеството - и въпреки това се оказва, че половината ни университети са зад борда. А представяте ли си, ако оценяваше и него?

В "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" Робърт М. Пърсиг пише, че "истинският университет е състояние на духа". Този университет ние май отдавна сме загубили. В момента се молим само неговите ерзаци да не ни продават сирене.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!