Да се намалят студентските такси наполовина предлага БСП

Публикувано на: 03.02.2014 | източник: Дума | автор: Велиана Христова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Университетската общност е категорично против идеята вузовете да решават сами колко мандата да има ректорът

 Да се намали таванът на студентските такси до 30 на сто от диференцирания по професионални направления стандарт за издръжка на студент, предлагат 14 депутати от Коалиция за България с проект за промени в Закона за висшето образование (ЗВО). По времето на ГЕРБ таванът на държавните такси бе вдигнат на две трети (66%) от издръжката с оправданието, че вузовете трябва да компенсират с пари от студентите недостига на публични средства. Според закона от 1999 до 2010 г. максималните суми, плащани от студентите, докторантите и специализантите, бяха до 30 на сто от съответния норматив за издръжка.

Предложението е внесено от Сергей Станишев, Янаки Стоилов, Ваня Добрева, Татяна Буруджиева, Румен Гечев, Кирил Добрев, Христо Монов, Петър Кънев, Пламен Славов, Милко Багдасаров, Кирчо Атанасов, Валентина Богданова, Спас Панчев и Михаил Миков. Намаляването на държавните такси за студенти бе предизборно обещание на БСП. Основната цел на стъпката е гарантирането на равния достъп до висше образование, пише в мотивите на внесения проект. От 2007 г. базовият норматив за издръжка се увеличи от 724 на 963 лв., а през 2010 г. държавата започна да плаща едва 866,7 лв. на студент и за сметка на това бе увеличен максималният размер на таксите до 1/2 от норматива. През 2011 г. стандартът бе намален "антикризисно" още - до 693 лв., за сметка на което таксите в ЗВО бяха вдигнати до 2/3 от него, напомнят вносителите. Така за 3 години държавната издръжка бе свалена с близо 30%, а парите от джоба на студента се увеличиха два пъти. Това означава оттегляне на държавата от социалните й функции и ограничаване на възможностите за образование на нискодоходните групи, обобщават вносителите. Медицинските вузове твърдят, че и сега изобщо не достигат тавана на таксите, но от СУ например са сметнали, че от намалението ще губят над 3 млн. лв. годишно.     

Академичните общности категорично не приемат другата идея за промяна на ЗВО, която бе внесена в НС от Станишев, Лютви Местан, Милко Багдасаров и Алиосман Имамов. Протестно писмо изпратиха в НС преподаватели и учени от вузове и научни институти и движението "Когито". В интернет тръгна подписка срещу идеята от закона да падне ограничението, че един човек може да е ректор не повече от два мандата по 4 години. Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" вчера също протестира против замисъла. Мандатността на ректорите, на деканите и шефовете на катедри е една от малкото работещи формули във висшето образование и отмяната й би довела до местен феодализъм, диктат над вузовете, корупция, смятат в академичната общност. Не е вярно, че моралното равнище на университетските среди е вече толкова високо, че може да им се гласува доверие, твърде много факти опровергават това, пишат протестиращите. "Подкрепа" ще предложи санкции за плагиатство, например, в каквото е уличен ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов.

Предложението за сваляне на мандатността идва от Съвета на ректорите, твърдят вносителите. Според председателя на съвета, проф. Ваньо Митев - ректор на Медицинския университет-София, най-демократично е вузовете сами да решават как да избират ректора си.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!