54 000 студенти тръгват на платени стажове

Публикувано на: 04.02.2014 | източник: Труд | автор: Георги Овчаров
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Вие сте студент и търсите удобна възможност, за да практикувате това, което учите, в реални условия? Скоро се дипломирате и не знаете как ще се реализирате на пазара на труда?

 Един европейски проект дава тази възможност на всички студенти. “Студентски практики”, се осъществява с подкрепата на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Целта е дистанцията между студентите и бизнеса да бъде скъсена. Проектът е финансиран с 56 млн. и трябва да осигури практики за 61 хил. студенти.
Студентите получават практически опит и връзки с потенциални работодатели, както и стипендия от 480 лв. за часовете, прекарани в обучение. Университетите правят важни контакти с бизнеса и в края на проекта получават изключително полезна статистическа информация за реалната картина на пазара на труда и за това как образователната система се отнася към него. А бизнесът от своя страна може да бъде доволен, защото процедурата е улеснена, няма преки разходи за заплати на стажантите, получава директен достъп до огромен брой потенциални служители, чиято работа може да се види в реални условия.

Историята

Проектът е бил реализиран и преди, но след оставката на правителството на Бойко Борисов той е прекратен и желание за продължаването му липсва. Служебният кабинет на Марин Райков успява да стартира отново работата по проекта. Сформиран е екип за работа и така на 22 май електронната платформа за кандидатстване и администриране заработва на пълни обороти.

Парите

Студентите получават по 480 лв., след като завършат практиката си, която се състои от 240 реално изработени часа.
 Всеки академичен наставник взема до 62 лв. за всеки практикант. Наставниците са преподаватели, които се задължават да следят дали работодателят реално осигурява на студента практическо обучение, свързано с неговото образование, дали не се злоупотребява по някакъв начин с труда му и дали всички формални изисквания на проекта са изпълнени. До 124 лв. възнаграждение получава всеки ментор, отново след успешния край на обучението. Менторът е служител на фирмата, в която практикантът стажува. Той е човекът, който въвежда студента в новата работна обстановка и му предава практически знания по време на цялото обучение.

Онлайн
отчитане

Проектът се отчита изцяло в електронната мрежа. За целта е изготвена онлайн платформа, като чрез нея се осъществява връзката между работодатели и студенти.
Влизайки в сайта, всеки студент, представител на бизнеса или на висше училище получава всичката необходима му информация, свързана с кандидатстване, подбор, комуникация, администриране и контрол.


Към края на януари в портала има регистрирани над 97 хил. студенти, от които 62 хиляди са кандидатствали, а 54 хиляди са одобрените за провеждане на практика.
Проектът е замислен така, че да бъде удобен едновременно за бизнеса, учениците и студентите. Най-голямата отговорност пада върху университетите, които получават сериозни позитиви под формата на преки ползи за техните служители и студенти.
Регистрацията за работодателите отнема 5-10 минути. Не се изискват документи. Всичко се проверява впоследствие в Търговския регистър, след което профилът се активира. Когато това се случи, представител на бизнеса подготвя обяви за свободни позиции, за която студентите започват да кандидатстват. Самите студенти също трябва да се регистрират в платформата. За целта те трябва да имат валидни студентски права към дадения момент.


Когато студентът е избрал работодател, който от своя страна също го е одобрил, чрез уебплатформата се генерира договор. Кандидатът го разпечатва и го носи в университета. Работодателят прави същото, но той подписва договор само по веднъж с всяко висше училище, от което е взел стажанти. Това е всичко необходимо, за да може да започне практиката на договорената дата.
Висшите училища също имат съществена роля като страна по проекта. Те приемат, сканират и качват обратно в уебсистемата договорите на студентите и им осигурят академичните наставници.
Разбира се, съществуват и притеснения за недобросъвестни фирми, които се опитват да злоупотребят с труда на студентите или да извлекат финансови дивиденти. Вече има няколко подобни случая, но от проекта се стремят да сведът злоупотребите от този тип до нула.


Има и оплаквания от студенти заради прекалено дългото чакане на опашки за подписване на договори в някои университети в столицата, но оттам уверяват, че за да не бъдат допускани за участие в проекта недобросъвестни фирми, както и студенти, които искат само да вземат парите, се налага всеки договор да бъде прегледан лично от служител на вуза за нередности.

А сега накъде?

Проектът има осигурено финансиране до края на 2014 г. Дали след това той ще получи допълнително финансиране, или ще бъде прекратен, никой не може да отговори на този етап.
Освен платени практики и стимулиране на връзките между бизнеса и образованието, проектът “Студентски практики” ще генерира и голямо количество полезна статистическа информация след края на програмния период. Важно е да се следи колко от завършващите студенти си намират работа, какво се търси наистина от пазара, какво най-добре се реализира в реалната среда - кои студенти, от кои университети.

Авторът е практикант по проекта "Студентски практики"


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  FAZ: Турция се надява да заработва от транзитни такси, като прокара канал, успореден на Босфора

  Новостите за тромбозите не отказаха британците от ваксинацията, но подкопаха доверието в AstraZeneca

  Освен Тайванския пролив и Украйна, най-големият тест за САЩ идва от дома

  Le Figaro: Прага постави ултиматум на Русия, заплашвайки да изгони всички дипломати

  The Guardian: 32 милиона долара - телефонни мошеници измамиха 90-годишна милионерша от Хонконг

  Money: Полският министър-председател призова Германия „да се сбогува“ със "Северен поток 2"

  Бивш министър на отбраната на Полша: Москва възнамерява да си възвърне съветското влияние с помощта на армията

  Daily Telegraph: Лондон планира да накаже руснаците, „перящи пари“ във Великобритания

  Азерски сили са открили огън по цивилни в Карабах

  ЦЕНТКОМ на САЩ: Няма да бъдем въвлечени във война с ИранЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!