15 000 студенти прекъснали през 2013 г.

Публикувано на: 05.02.2014 | източник: ПИК
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Близо 15 хил. студенти са отпаднали от висшите училища през академичната 2012-2013 г. по данни на Министерството на образованието. Основните причини, поради които кандидат-висшистите спират обучението си, са слаб успех, незаверен семестър, здравословни или семейни проблеми.

 По тези причини най-много студенти отпадат от Техническия университет в София - 1776. Там най-голям е процентът на прекъсващите в I курс. Според преподавателите причината е в тежката материя, която се оказва непосилна за част от студентите. Второ място по брой прекъснали студенти заема Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", като там най-много са напусналите филологическите специалности.

Между 25 и 30% от възпитаниците на висшето училище прекъсват в I и II курс. Около 15 на сто приключват следването си в III и IV. Има устойчива тенденция през последните 10 години 55% от приетите да завършат. Университети, в които няма нито един прекъснал, са Великотърновският, Американският и Военната Академия.

Близо 9600 пък са отпаднали през миналата академична година по свое желание или защото са били отстранени.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!