Най-ниска е безработицата сред военните, стоматолозите и фармацевтите

Публикувано на: 07.02.2014 | източник: Труд
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Най-ниската безработицата е сред завършилите медицина, стоматология, фармация и военно дело, според системата. Tова стана ясно по време на дискусия, организирана от вестник "24 часа" - "Учи, за да работиш".

 Само 4,5 % от хората с висше образование остават безработни. Това показва, че колкото повече висшисти има, толкова те по-лесно ще си намират работа и ще се намали младежката безработица. Това заяви образователният министър Анелия Клисарова.

Повече млади хора ще бъдат включени във висшето образование, ако таксите за специалностите намалеят, каза министърът. "Това е залегнало и в стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020-а, а именно хората между 20 и 35 години до 36% да бъдат включени и да имат висше образование", каза още тя.

Министърът заяви, че университетите няма да пострадат финансово затова, защото ще бъдат намалени студентските такси във връзка с новите предложения за финансиране на вузовете.

И уточни, че студентското кредитиране е друг начин за привличане на повече хора във висшето образование. "Когато съберем тези два механизма, ние минимизираме социалния фактор, т.е., без да зависи от доходите на семейството си, всеки млад човек ще има достъп до висше образование", обясни Клисарова.

На аседанието на образователната комисия в парламента стигнахме до извода, че не трябва да има професионален бакалавър, а бакалаврите с колко кредита ще завършват и как ще бъдат разпределяни тези кредити във времето - зависи от всеки университет, защото те са автономни, каза още министърът и изтъкна, че качеството на обучение в бакалавърската степен няма да падне. Учебните програми ще бъдат оптимизирани, добави Анелия Клисарова.

Икономика се преподава в 24 от 51 университета в страната. Изникват въпроси като: Колко икономисти и колко студенти трябват, каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

В дискусията участие взеха министър проф. Анелия Клисарова, Боян Биолчев, който е председател на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), Георги Стойчев от Институт "Отворено общество" - София, народни представители, ректори на висши училища и други.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  FAZ: Турция се надява да заработва от транзитни такси, като прокара канал, успореден на Босфора

  Новостите за тромбозите не отказаха британците от ваксинацията, но подкопаха доверието в AstraZeneca

  Освен Тайванския пролив и Украйна, най-големият тест за САЩ идва от дома

  Le Figaro: Прага постави ултиматум на Русия, заплашвайки да изгони всички дипломати

  The Guardian: 32 милиона долара - телефонни мошеници измамиха 90-годишна милионерша от Хонконг

  Money: Полският министър-председател призова Германия „да се сбогува“ със "Северен поток 2"

  Бивш министър на отбраната на Полша: Москва възнамерява да си възвърне съветското влияние с помощта на армията

  Daily Telegraph: Лондон планира да накаже руснаците, „перящи пари“ във Великобритания

  Азерски сили са открили огън по цивилни в Карабах

  ЦЕНТКОМ на САЩ: Няма да бъдем въвлечени във война с ИранЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!