Във ВТУ от есента всички студенти ще учат български

Публикувано на: 04.03.2014 | източник: 24 часа | автор: Дима Максимова
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" става първият държавен ВУЗ в България, в който студентите от всички специалности ще учат български език.

 Промяната се въвежда от новата учебна година и ще засегне 2/3 от специалностите, които не са свързани с българска филология. Останалите и досега са изучавали български.

Решението е на Академичния съвет и въвежда задължителна дисциплина "Български език и стил" - 30 часа упражнения в редовната и 15 в задочната форма на обучение, каза ректорът на университета проф. Пламен Легкоступ.

"Практиката показва, че наученото в училище е незадоволително. Мисля, че тези 30 часа далеч няма да са достатъчни, за да попълнят пропуските, но се надявам дисциплината да допринесе за повишаване на езиковата култура на студентите ни", допълни ректорът на университета проф. Легкоступ.

Ограмотяването по български език ще е в I или II курс.

Бъдещите счетоводители и мениджъри от Стопанския факултет ще наблягат на особеностите на българския в деловото общуване.

Юристите пък имали нужда от повишаване на писмената и устната култура на речта, както и умения за по-прецизна езикова обработка на правни текстове.

Студентите от Факултета по математика и информатика ще усъвършенстват особеностите на българския език в интернет комуникацията, транслитерацията и транскрипцията.

Пет нови специалности разкрива ВТУ от новата учебна година. Китайски език ще може да се изучава като първи с втори чужд език.

Другите нови специалности са "Начална педагогика и английски език" за професионални бакалаври в редовно обучение, "Реставрация и консервация", "Рисуване и интермедия" и "Русистика".


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!