Студентите най - много бъркат "и" с "й"

Публикувано на: 12.03.2014 | източник: ПИК
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Студентите най-често бъркат употребата на „и” и „й”, особено при множественото число на думи, които завършват на „я”.

 Така вместо „кайсии”, младежите пишат „кайсий” или пък „симфоний”, вместо симфонии”. Това съобщи доц. Борислав Георгиев от Нов български университет по време на състезание по правопис между студенти от три ВУЗ-а, съобщава „Монитор“.

В маратона по грамотност се включиха три отбора - от Софийския университет, УНСС и НБУ. Студентите получиха по 5 въпроса, свързани с правопис, пунктуация и граматика. Най-добре се представи отборът на СУ, който не допусна нито една грешка. По веднъж сгрешиха колегите им от УНСС и от НБУ. Организаторите обаче бяха категорични, че победители са всички. Студентите от НБУ се затрудниха на въпроса „На кой ред думата НЕ е изписана правилно”, а думите бяха „немарлив”, „безскруполен” и „неин”. Грешката е в „безскруполен”, чието правилно изписване е „безскрупулен”.

Присъствието или отсъствието на тирета в думите „имейл” и „зам.-председател” пък доведоха до грешката на студентите от УНСС. Всички младежи получиха награди - книги и билети за театър. Вече два български университета въведоха курс по български език за студентите от всички специалности.

Във Великотърновския младежите ще имат лекции по родния език от следващата учебна година. В Нов български университет, пък такова обучение има вече от 10 години, като студентите първокурсници дори правят диктовки, разказа доц. Георгиев, който преподава там.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!