Всеки десети студент учи за даскал

Публикувано на: 16.05.2014 | източник: Монитор
Сподели в Svejo.net | Facebook| Последни новини

/Къде да уча?/ Всеки десети студент да следва педагогика до 2020 г. Това предвижда проектът на новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

 Според авторите на документа у нас се задава криза за педагози. В тази връзка през следващите години трябвало да се привлекат повече млади хора към учителската професия, която е силно феминизирана. Затова в стратегията е заложено и увеличаване на дела на мъжете преподаватели.

Тревожното обаче всъщност било, че страната ни попада сред незавидните последни 30 места по ниво на подготовка на учителите. Голяма част от тях имали проблеми с работата с новите технологии и с децата със специални образователни потребности. В същото време липсвали качествени кадри и сред завършващите сега студенти. По тази причина като основна цел е предвидено и повишаването на квалификацията на българските учители.

Под 30% от висшистите у нас се реализират по специалността си, пише още в документа. Притеснително било и че немалка част от българите с диплома от университет работят като продавачи. Едва 29% от хората между 30 г. и 34 г. у нас пък имали висше образование. До 2020 г. този дял трябвало да нарасне до 36%. Една от основните причини за ниския дял на висшистите била бедността. След като завършели средно, младежите започвали работа, за да се издържат. Едновременно с това страната ни е и в дъното на класацията по задържане на талантите й, които масово бягат в чужбина - на 142-ро от общо 148 места. Като друг голям проблем е констатирано, че всеки осми ученик отпада от училище.


Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели


Препоръчваме Ви:Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!