Икономически университет - Варна

Описание:

Начало » За ИУ - Варна » Икономическият университет днес Икономическият университет днес Икономическият университет е от категорията висши държавни училища, които съгласно чл. 17 (ал. 3) от ЗВО провеждат “подготовка в една или две основни области на науката или културата и отговаря на изискванията...” Той е “университет с наименование, отразяващо спецификата му.” Учебният процес в Икономическия университет се осъществява по 17 специалности в две форми на обучение - редовна и задочна. За своята 90-годишна история университетът е подготвил над 50 000 специалисти. Сред тях са и много чужденци от около 60 националности от различни континенти.

Днес в университета се учат над 12000 български и чуждестранни студенти. В него преподават 270 редовни преподаватели, от които 120 са хабилитирани. Те са обединени в 20 катедри, групирани в четири факултета и един департамент. Работеща академична среда се създава и чрез изграждането на съвременна и функционална материална база. Учебните занятия се провеждат в основната сграда (ректората) и в учебен и научноизследователски блок 2. Университетът разполага с просторни аудитории, аула, оборудвана със съвременни средства, приветливи семинарни зали, конферентна зала, читалня и богата библиотека. Компютърните зали, лабораториите, фонетичните кабинети са на разположение на студентите както по време на упражненията, така и за самостоятелна подготовка. В помощ на учебния процес е отдел “Информационни технологии и обслужване”, който осъществява поддържането на системен и приложен софтуер, локални мрежи за обучение и организира ползването на компютърната техника.

В модерния закрит спортен комплекс има голяма зала за спортни игри, зали за художествена гимнастика, тежка атлетика и борба, обща физическа подготовка, тенис на маса, шах, лечебна физкултура, възстановителен център и др. На брега на Варненското езеро се намира учебно-спортната студентска гребна база на университета. Акредитацията е признаване от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) на съответствието на дейността и качеството на обучението във висшето училище със Закона за висшето образование и държавните изисквания (чл. 75/1/ от Закона за висшето образование). Тя дава право на висшето училище да осъществява дейността си и да провежда обучение съобразно получената оценка. Оценяването се извършва по четиристепенна оценъчна скала, включваща оценките: много добра, добра, задоволителна, незадоволителна. Акредитацията е с валидност 6 години, когато получената оценка е “много добра” или “добра”, и с валидност 3 години при “задоволителна” оценка. При незадоволителна оценка се отказва акредитация. Висшите училища нямат право да провеждат обучение по неакредитирани специалности и да издават на завършилите ги лица дипломи.

През 2006 г. ИУ - Варна премина успешно процедурата за акредитиране. С решение на НАОА от 9.02.2006 г. на Икономически университет - Варна се дава редовна акредитация с най-висока оценка за шестгодишен срок. След проведена процедура за изменение на определения капацитет при институционалната акредитация, акредитационният съвет на НАОА с решение от 4.12.2008 г. измени капацитета на ИУ - Варна от 10 000 на 12 500 студенти и докторанти.


брой посещения: 46759 от 17.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!