Медицински университет - Плевен

Описание:

Медицинският университет в Плевен е основан през 1974 г. първоначално като Факултет в състава на Медицинска академия. От 1979 г. е автономно висше учебно заведение, а от 2004 г. е преобразуван в университет. Съчетавайки традициите на миналото с възможностите на настоящето, днес той обединява голям комплекс от лечебни и учебни звена - съвременна предклинична база, болница с голям брой специализирани клиники и изследователски звена с модерно оборудване. Те пълноценно се използват за лечение на пациенти, обучение на студенти, специализации за лекари и за изследователска работа.

Университетът разполага с всички теоретични, предклинични и клинични катедри, необходими за провеждането на учебния процес. Своето образование в МУ-Плевен са получили 4172 български и 734 чуждестранни студенти от 44 страни. Сега броят на студентите е 1470 от които българските студенти са 1192, 278 са чужденци. Над 700 млади лекари, включително 24 чужденци, специализират в клиниките на университетската болница. МУ - Плевен разполага с високо специализирани лектори със значителен преподавателски опит. Обучението се провежда от 74 професори и доценти и от 219 асистенти. Много от тях са членове на национални и международни научни и медицински дружества и са автори на много научни публикации.

През своята 35-годишна история МУ – Плевен се утвърждава като авторитетно държавно висше медицинско училище с доказани водещи позиции в медицинското образование в България. В него днес се провежда обучение по три различни направления на съвременната медицина – традиционна медицина, здравни грижи, както и управление и организация в сферата на здравеопазването. През 1996 г. в МУ – Плевен бе създадена първата в страната катедра по Обща медицина. Програмата за следдипломно обучение, разработена от колектива й, бе приета за общонационална и се прилага успешно в петте висши медицински училища в България. За пръв път в МУ – Плевен е въведена и системата за проблемно-базирано обучение по медицина. От 2005 г. бе въведена и Европейската система за трансфер на кредити. Включването на Университета в международни програми като “Сократ”, “Еразъм” и “Леонардо да Винчи” позволява сътрудничество и обмен на студенти и преподаватели с български и чуждестранни медицински университети.

МУ – Плевен е първото висше училище в България, което въвежда обучение по медицина на английски език през 1997 г. Англоезичното обучение продължава и се развива. Вече има дипломирани 6 випуска лекари чуждестранни граждани. Информацията, която получаваме, показва, че повечето от тях успешно се реализират в САЩ, Великобритания, Индия, Австралия и други страни. В МУ – Плевен е създаден първият и единствен на Балканския полуостров учебен и тренировъчен център по лапароскопска хирургия. Центърът е оборудван с високотехнологична апаратура за роботизираща хирургия и хирургия от разстояние. Той се използва за обучение на студенти и организиране на следдипломни курсове по лапароскопска хирургия.

Плевенският медицински университет притежава най-добрата в страната многофункционална гама-камера. Онкологичният център към Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) и МУ – Плевен е уникална за страната структура, в която се извършва диагностично-лечебна, организационно-методична, диспансерна, учебна и научна работа в областта на онкологията. Собственият Издателски център, модерната библиотека с богат книжен фонд, постоянният достъп до интернет, дават възможност за самоподготовка, творческо развитие и усъвършенстване на студентите в избраната специалност. МУ – Плевен разполага с модерно оборудвани лекционни зали и лаборатории.

Университетът разполага с две студентски общежития с над 400 легла. Стаите са с по две или три легла, самостоятелна баня, централно парно отопление. Студентите имат и възможност да живеят отделно в града на квартира. Студентският стол предлага храна на ниски цени. Спортните зали осигуряват условия за упражняване на различни видове спорт като баскетбол, волейбол, тенис на маса и др. Студентите могат свободно да членуват в различни съюзи и дружества.


брой посещения: 26159 от 29.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!