Медицински университет - София

Описание:

За университета Медицинският университет на България се доказа като най-комплексният, най-стойностният, най-силният, най-дълголетният. Университетът, единствен в страната, който най-пълно покрива критериите за висше образование и наука в областта на медицината, стоматологията, фармацията и общественото здраве, пример за диагностика и лечение. Знакови в публичното пространство са имената на нашите университетски болници: “Александровска”, “Света Екатерина”, “Царица Йоанна”, “Майчин дом” и др.

 

Медицинският университет доминира в пространството на висшето образование. Впечатляващ е приносът му в осъществяване на национални стратегически задачи в областта на медицинското образование и наука и в сферата на здравеопазването. Медицинският университет е комплексна структура изградена от четири пълноценни факултета, един департамент, три колежа. Като прибавим и 14-те университетски болницисе създава пълна представа за мащабите на Университета. В него работят 1969 преподаватели и научни сътрудници, обучават се близо 4000 студенти, от които 800 чуждестранни, 121 докторанти, 2237 специализанти, 23 клинични ординатори. Медицинският университет е отлично функционираща демократична децентрализирана структура. Учебните програми са съобразени с изискванията на Европейската общност, което е в основата на реализирания обмен на студенти и преподаватели.

 

По програмите за обмен на студенти със страните на Европа, Азия и Америка през 2003 г. 50 български студенти са осъществили научен и професионален обмен, а 40 чуждестранни студенти са посетили нашия Университет. Медицинският университет е с най-добра традиция в грантовото финансиране на научните изследвания. През последните години се повиши участието на наши изследователски екипи в конкурсите на Националния съвет “Научни изследвания”. Тяхната успеваемост непрекъснато расте, което е явно признание за високото качество на изследователските проекти. Традиционно висок е и броят на проектите, участващи в конкурси, финансирани от нашия Университет. От 2003 г. се присъждат четири награди за най-успешна научна разработка и се е постави началото на конкурс “Млад изследовател”. В последните две години Асоциацията на студентите медици в България с помощта на ръководствата на Медицинския факултет и на Медицинския университет, замени традиционните ежегодни национални студентски научни сесии с организирането на Международни конгреси по медицински науки за студенти и млади лекари.

 

Медицинският университет усилено търси своето естествено място като регионален лидер в областта на координиране на международните програми и проекти за Югоизточна Европа. В тази връзка въведохме Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) и внедрихме Система за контрол на качеството. Университетът взе участие в изработването на Национална позиция по преговорите за членство в ЕС по глава “Наука и образование”, в изработването на Национална стратегия за развитие на научните изследвания , в проекта за регионално сътрудничество между МОН и балканските страни и страните от “Кавказката група”. Нашият Университет е национален координатор по тематичната програма “Качество на живота и управление на жизнените ресурси” по Пета рамкова програма и по “Науки за живота, геномика и биотехнология за здраве” – Шеста рамкова програма. Университетът участва в мащабни проекти, финансирани от организации извън Европейската комисия: НАТО, Националните институти по здраве на САЩ, Световната банка.

 

Полагат се максимум усилия, в рамките на държавната субсидия, да бъдат подобрени и битовите условия на студентите. Разработва се дългосрочна инвестиционна програма за ремонт и реконструкция на студентските столове и общежития. Изцяло бяха обновени, реконструирани и модернизирани трите студентски стола, за да отговарят на европейските норми и стандарти. Направени бяха редица съществени подобрения на студентските общежития и студентски клуб “Медик”.


брой посещения: 46041 от 29.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!