Национален Военен Университет "Васил Левски"

Описание:

Първото българско военно училище е създадено шест месеца след края на Руско-Турската освободителна война през 1878 г. в гр. Пловдив. През ноември същата година училището е преместено в София, където на 26 ноември става официалното му откриване. То подготвя офицерски кадри за четирите рода войски, които се оформят в младата българска армия - пехота, кавалерия, артилерия и инженерни войски. Важна дата от историята на училището е 9 април 1924 г., когато ХХI Обикновено народно събрание приема специален закон, с който военното училище е признато за висше специално учебно заведение.

 

В условията на Ньойския договор училището е единственото военно учебно заведение в България, което от 1928 г. започва да обучава офицери и за морските и въздушните войски. Това продължава до края на Втората световна война. През 1945 г. училището е удостоено с името на Апостола на свободата Васил Левски. В края на 40-те години специалностите намаляват поради отделянето на курсанти за обучение в други училища. Така през 1946-1947г. за Народното военновъздушно училище "Г. Бенковски" в Долна Митрополия заминават всички, които се обучават за летци. През месец ноември 1948 г. напуска училището първата група курсанти-артилеристи. Те стават основата за формиране на Народното военно-артилерийско училище "Г. Димитров", впоследствие Висше военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов".

 

От есента на 1958 г. училището е преместено в гр. Велико Търново, където в продължение на три години съществува съвместно с Народната школа за запасни офицери. През изминалите вече 125 години са извършвани множество промени - откривани са и са функционирали различни школи, които по-късно са били закривани или премествани, създавани са и са отделяни военни училища за всички родове войски, които отново са се сливали с военното училище, за да се стигне до решението на ХХХIХ Обикновено народно събрание от 14 юни 2002г., с което ВВОВУ "Васил Левски" - гр. В.Търново, ВВУАПВО "Панайот Волов" - гр. Шумен и ВВВУ "Георги Бенковски" - гр. Д. Митрополия бяха преобразувани в Национален военен университет "Васил Левски" със седалище в гр. В. Търново.


брой посещения: 34590 от 29.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!