Университет по архитектура, строителство и геодезия

Описание:

# Обществената мисия на УАСГ има светски характер, тя е образователна и научноизследователска. В УАСГ студентите получават архитектурни и инженерно-строителни познания и придобиват практически умения в съзвучие с националните, европейските и световни традиции и в съответствие с държавната политика за развитие на висшето техническо образование в Република България. Тази мисия се осъществява чрез преподаване на знания и развиване на изследователска дейност в областта на следните специалности: Архитектура, Строителство на сгради и съоръжения, Хидростроителство (Хидротехническо строителство и Хидромелиоративно строителство), Водоснабдяване и канализация, Геодезия и Транспортно строителство (Пътно строителство и Железопътно строителство).

 

През своята, повече от половинвековна история, УАСГ е отстоявал последователно дух на демократизъм и академична автономия, развивал е световните европейски и български традиции в областта на висшето техническо образование. УАСГ има богати традиции при осъществяването на тези дейности. Университетът е най-старото и сред най-престижните висши технически училища в България. Основано е през 1942 година като единствено държавно Висше техническо училище с две специалности - Строителство и Земемерство, което по-късно прераства в Държавна политехника.

 

През 1953 година се отделя от Държавната политехника като Инженерно-строителен институт (ИСИ), а от 1977 година се нарича Висш институт по архитектура и строителство (ВИАС). През 1995 година с решение на Народното Събрание е утвърден като Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) с пет факултета: Архитектурен, Строителен, Хидротехнически, Геодезически и Транспортен - и други образователни и административни структури. Обучението в УАСГ е достъпно за кандидати от всички страни без привилегии или ограничения заради пол, религия, раса, възраст, социален статус или възгледи. Преподавателският екип включва 387 професори, доценти, асистенти и учени-изследователи и е подбран въз основа на официално обявени и обективно проведени открити конкурси.

 

Главните цели на УАСГ са: да осигури висше архитектурно и инженерно-строително образование на високо равнище; да създаде богати възможности за следдипломна квалификация и специализация; да осъществи задълбочени научни изследвания и ползотворно сътрудничество с наши и чужди обществени и частни институции в следните направления: 2.1. Комплексно проучване, планиране и устройство на териториални и селищни системи, градоустройствено планиране на селища, ансамбли и функционални зони, проектиране на жилищни, обществени, промишлени и аграрни сгради и обзавеждането им. 2.2. Пресмятане на напрегнато и деформирано състояние в сгради и съоръжения при различни статични и динамични въздействия и свойства на земната основа; оразмеряване и конструиране на носещи системи, изпълнени от различни строителни материали; прилагане на ефективни технологични решения за изграждане на сгради и съоръжения и рационална организация на строителния процес. 2.3. Проектиране, изграждане и експлоатация на хидроенергийни системи и съоръжения, язовири, водни централи, резервоари, хидромелиоративни, водоснабдителни и канализационни системи, станции за пречистване на води и твърди отпадъци. 2.4. Провеждане на геодезически, гравиметрични, астрономични и фотограметрични измервания, вертикални планировки, изработване на регулационни планове на селища, устройствени планове на извънселищни територии, изготвяне на кадастрални планове и всички видове карти, атласи, глобуси. 2.5. Проектиране, строителство и поддръжка на пътища, ж.п. линии, пътни и железопътни съоръжения, мостове, тунели, гари, летища, пристанищни и геотехнически съоръжения; планиране, организация и управление на градско и междуградско движение. Наред с техническия аспект на образованието УАСГ си поставя целта да възпитава и развива у бъдещите архитекти, строителни инженери и геодезисти умения да реализират и управляват мащабни строителни обекти и процеси, като спазват строги екологични изисквания и включват безконфликтно сградите и съоръженията в природната среда.

 

Техническото образование в УАСГ подготвя студентите за решаването на проблеми от финансово-стопански и социален характер. Дипломираните випускници ще отговарят за значителни материални и парични активи, ще реализират проекти с участието на големи групи изпълнители от различни социални среди. Поради това в учебната програма на всички специалности са включени дисциплини като макро- и микро-икономика, бизнес администрация, компютърна обработка на информация, правни аспекти на инженерната дейност. Културната и хуманитарна цел на обучението в УАСГ се изразява в подготовка на млади архитекти, строителни инженери и геодезисти, способни да си сътрудничат ползотворно с партньори от различни страни и континенти в рамките на изграждащите се универсални международни стопански и политически структури. За тази цел се предоставят възможности за разширено изучаване на чужди езици, философия и психология. Успешното участие в европейските програми на Фар - Темпус, Еразмус и Коперникус е реален израз на тези цели и намерения. Почитаните още от древността схващания за хармонично развитие на духа и тялото също са залегнали в програмите за обучение на бъдещите архитекти, строителни инженери и геодезисти.

 

Спортната база на УАСГ предоставя възможности за практикуването на различни видове спорт, за полезно и здравословно оползотворяване на свободното време. В резултат на усилията на своя преподавателски и управленски екип УАСГ привлича все повече чуждестранни студенти от района на Балканите, Близкия изток и Северна Африка и се превръща в средище с наднационално значение, което не само е призвано да бъде източник на висши технически знания и умения, но и да култивира взаимно разбиране, търпимост и ползотворно сътрудничество между бъдещите граждани на един обединен свят.


брой посещения: 31797 от 29.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!