Югозападен университет “Неофит Рилски” Благоевград

Описание:

Югозападният университет “Неофит Рилски” Благоевград е създаден през 1975 г. като филиал на СУ “Св. Кл. Охридски” с разпореждане на Министерския съвет № 223 от 09.08.1975 г. Като самостоятелен Висш педагогически институт се отделя през 1983 г. с указ 2296 от 04.08.1983 г. на МС, а с решение на Народното събрание, публикувано в ДВ, бр.68/01.08. 1995 г. е обявен за университет.

 

Университетът е едно от най-авторитетните духовни огнища извън столицата София. Неговата мисия на най-голям образователен, научноизследователски и художественотворчески център в Югозападна България вплитат ум и талант над 1000 преподаватели, от които над 400 професори и доценти, като много от техните имена формират облика на съвременната българска научна и художественотворческа интелигенция. Тук практически се образова всеки осми българин - около 12 000 български и чуждестранни студенти и докторанти се обучават по 42 специалности както в традиционните области на човешкото знание, така и в бързо променящите се изисквания на съвременната цивилизация. ЮЗУ “Неофит Рилски” е изграден от осем основни звена: Правно-исторически факултет, Стопански факултет, Философски факултет, Факултет по изкуствата, Филологически факултет, Факултет по педагогика, Природо-математически факултет и Технически колеж, а 35-те катедри към тях са всъщност оная творческа и научна лаборатория, където се реализира смисълът на университетската идея, и където се разгръща мащабна и плодотворна научноизследователска дейност. Възпитаници на университета специализират в почти всички елитни висши училища, които придават съвременния облик на европейското образование във Виена, Брюксел, Лондон, Париж, Москва и Ню Йорк. ЮЗУ “Неофит Рилски” е търсен партньор и поддържа плодотворни контакти с много от тях.

 

С безспорен авторитет се ползват функциониращите тук Международен университетски семинар за балканистични проучвания и специализации, Центърът за международно сътрудничество и интеграция, задълбочават се научнопрактическите параметри на Научноизследователския център “Рилски манастир”, Слънчевия енергиен център, центровете по кооперативно законодателство и местно самоуправление, много лаборатории по фолклористика, по дистанционно обучение, по педагогика, по неорганични материали и др. Благодарение на всичко това университетът търси най-верните пътища за интеграция в духовния и научен живот на съвременна България. В тази посока е неговата стратегия да се превърне в интегративен център на учебните звена и научните центрове в Югозападна България; да създаде стабилна основа на новите форми на обучение, в съответствие с тенденциите на европейската и световната практика на университетското образование; отчитайки специфичното географско положение на региона да отвори още по-широко вратите си за младите хора от балканските страни.

 

Богата библиотека, чудесна спортна база, общежития, отлично оборудвани лаборатории, учебни програми, съобразени с изискванията, които ще постави към подготвяните тук специалисти 21 век - всичко това превръща ЮЗУ “Неофит Рилски” в притегателен център за младите хора не само от Цяла България, но и от съседните страни.

 

В университета се приемат студенти за редовна и задочна форма на обучение за получаването на образователно-научните степени бакалавър и магистър по следните специалности: Финанси, стопанско управление, туризъм, счетоводство и контрол, маркетинг, стопански и финансов контрол, право, публична администрация, международни отношения, история, връзки с обществеността, социология, българска филология, славянска филология, английска филология, българска народна хореография, актьорство за драматичен театър, музика, изобразително изкуство, културология, арттехника, промишлени изкуства - мода, философия, политология, специална педагогика - логопедия, педагогика, физическо възпитание, кинезитерапия, начална училищна педагогика с чужд език, математика, информатика, физика, химия, физика и математика, физика и химия, педагогика на обучението по техника и технологии, география, екология, компютърни системи и технологии, комплексни системи и технологии, електротехника, комуникативна техника, текстилна техника и технологии, машиностроене и уредостроене. Университетският комплекс се намира на ул. Иван Михайлов № 66 - югозападната част на Благоевград.


брой посещения: 287868 от 29.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!