НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”

Описание:

Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство е първото българско висше училище и една от най-престижните Европейски образователни институции в областта на сценичните и екранни изкуства. Създадена през 1948 г., тя е единственото учебно заведение от този род, което се финансира от държавата. Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство се стреми да осигури първокласно професионално и академично образование на всичките си студенти, да насърчи тяхната съзидателност и да разшири културните им хоризонти. Академичният състав на НАТФИЗ включва видни практикуващи артисти, критици, изследователи и педагози в областта на сценичните и екранните изкуства, дълбоко обвързани със своята работа. Процесът на прилагане на теорията към професионалната практика е съществен за нашата образователна философия.

Възпитаниците на НАТФИЗ придобиват широки творчески, критически, изпълнителски и постановъчни умения и квалификации. Много от тях изграждат блестящи кариери в България и в чужбина. Всяка година НАТФИЗ приема приблизително 120 студенти, от които 20 са чуждестранни студенти. Международното сътрудничество на всички нива на артистичен и академичен обмен винаги е било сред водещите приоритети на НАТФИЗ. Изключителните постижения на завършилите НАТФИЗ се доказват от годишните им участия в много национални и международни студентски и професионални фестивали, ателиета, семинари, конгреси, конференции и симпозиуми.

НАТФИЗ участва активно в много международни проекти в областта на театралното и филмовото изкуство, както и в областта на образованието по изкуствата. От 1982 г. НАТФИЗ е пълноправен член на СИЛЕКТ (Международната асоциация на филмовите и телевизионните училища), а от 1990 г. е пълноправен член на ЕЛИА – Европейската лига на институтите по изкуства. НАТФИЗ е също член на УНИМА (Международната асоциация на училищата за куклен театър) и на ИТИ (Международния театрален институт). Установени са дългосрочни контакти с университети и академии по изкуствата в целия свят и ползотворни партньорства в проекти, развиващи се по различни образователни програми, между които ТЕМПУС, ЕРАЗМУС, СОКРАТ и други.

НАТФИЗ се помещава в три съседни сгради в центъра на София. Наблизо се намират Националният дворец на културата, Националният театър, Националната опера и балет и Националният куклен театър. В този район се намира и най-големият открит пазар за книги на Балканите, огромно разнообразие от търговски центрове, повече от 10 модерни кинозали както и най-известните театри в София. НАТФИЗ разполага с Учебен драматичен театър, Учебен куклен театър, нов Аудио-визуален център, оборудван изцяло с дигитална апаратура, подарена от Японското правителство по линия на програмата за безвъзмездна културна помощ. Модерни аудитории, студия, лаборатории, виртуален университет, компютърен център, дигитален мултимедиен център, библиотека, звукозаписно студио, студиа за линеен и компютърен монтаж, фото-лаборатория и разнообразие от високо професионални ателиета допълват имиджа й на място, където професионализмът може да бъде овладян. Учебният драматичен театър (440 места) се намира в централната сграда на НАТФИЗ на ул. “Раковски” 108 А (първа премиера – 1957). Той функционира като репертоарен театър с шест представления седмично и минимум десет различни спектакли в рамките на една учебна година. В допълнение НАТФИЗ има и няколко малки отворени за публика сцени, които се използват за обучение в нови и експериментални форми и жанрове.

Учебният куклен театър (80 места) се намира в сградата на НАТФИЗ на ул. “Стефан Караджа” 20. Той отваря вратите си за публика през 1966 и оттогава се развива като съкровищница на оригинални идеи и творческа смелост в областта на кукленото изкуство. Специално оборудвано ателие за изработка на кукли е на разположение на студентите, които искат да създадат сами своите кукли, под ръководството на професионалисти. Кино и видео залата (80 места) разполага със съвременна прожекционна апаратура за 35 мм, 16 мм, Beta SP и DVD филми. Тя позволява на студентите от всички специалности да се запознаят с класически филми от световните и българските архиви, а също и (чрез многобройните ателиета и семинари) с най-новите съвременни постижения на аудиовизуалните изкуства и техните автори. Учебният аудио-визуален център включва Учебна киностудия, Учебен телевизионен център и Дигитален мултимедиен център. Учебната киностудия разполага с кинопавилион, фотоателие, ателие “снимачна техника”, ателие “осветление”, ателие “звукозапис”, както и с видеоапаратна. Учебният телевизионен център разполага с два климатизирани и акустично обработени павилиона (единият с площ 150 кв.м., а другият с площ 50 кв.м.), напълно оборудвани с осветление, рундхоризонт, зелен екран (green box), с възможност за 5-камерно снимане (SONY DVCAM). Съществува апаратна, която е с дигитално оборудване, както и апаратна за постпродукционна работа със звукова кабина – линеен монтаж.

Дигиталният мултимедиен център се състои от десет специализирани помещения, оборудвани с компютърна техника с техническите аксесоари към нея, както и с аудиовизуална техника. Той е предназначен за постпродукционен компютърен монтаж и анимация, и изпълнява функциите, свързани с виртуалния университет. Специализираният в областта на сценичните и екранните изкуства Академичен информационен център на НАТФИЗ притежава около 60 000 тома български и чуждестранни книги. Тук се намира и единственият в страната пълен каталогизиран архив на българския театър, съдържащ всякакви материали (плакати, брошури, снимки, програми, извадки от вестници и списания и др.), датиращи от 1879 г. до наши дни. Всички студенти могат да бъдат настанени в общежитието на НАТФИЗ, намиращо се в Студентския град. Животът там никога не спира, неговата инфраструктура включва спортни съоръжения, голямо разнообразие от ресторанти, центрове за отдих и развлечения, специализирана поликлиника, магазини, детски градини и площадки за игра, студентски столове, удобна транспортна мрежа.


брой посещения: 62599 от 09.04.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!