Национална художествена академия

Описание:

Националната художествена академия съществува като учебно заведение от 1896 година. Създадена е под името “Държавно рисувално училище” по законопроект, изработен от известните художници и общественици Ив.Мърквичка, Антон Митов и д-р Ив. Шишманов. Националната художествена академия разполага с няколко сгради, където се помещават многобройни ателиета, аудитории, лаборатории, работилници, музей, компютърен център, библиотека с два филиала, административни служби, спортна зала и кафенета. Понастоящем Академията подготвя около 1000 студенти за различни специалности в сферата на визуалните изкуства, изкуствознанието и дизайна, както и 130 чуждестранни студенти и 35 български и чуждестранни докторанти.

Националната художествена академия се състои от два факултета: Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства. Учебно-научните звена в двата факултета са съответните катедри, които са отговорни за развитието и приложението на учебните програми в следните специалности за придобиване на висше образование от професионално направление «Изобразително изкуство» за образователно - квалификационни степени «бакалавър» и «магистър» :Факултет за изящни изкуства (ФИИ)Живопис – бакалавър, магистърСтенопис – бакалавър, магистърСкулптура – бакалавър, магистърГрафика – бакалавър, магистър Книга и печатна графика – бакалавър, магистърПлакат и визуална комуникация– бакалавър, магистърИзкуствознание – само магистърска програма (5 години)Факултет за приложни изкуства (ФПИ) Резба – бакалавър, магистърКерамика – бакалавър, магистърСценография – бакалавър, магистърТекстил – бакалавър, магистър Метал – бакалавър, магистърИндустриален дизайн – бакалавър, магистърПространствен дизайн – бакалавър, магистърПорцелан и стъкло – бакалавър, магистър Дизайн за детската среда – бакалавър, магистърМода – бакалавър, магистърРеставрация – само магистърска програма (5 години) Във всички специалности се изучават дисциплините: “История на изкуството”, “Естетика”, “Философия”, “Рисуване”, “Пластична анатомия”, “Перспектива”, “Чужди езици” и “Спорт по интереси”.Желаещите да придобият учителска правоспособност изучават допълнително дисциплините “Педагогика”, “Приложно – експериментална психология на изобразителната дейност”, “Психология”, “Хоспетиране”, “Педагогическа практика” и “Методика на изобразителното изкуство”. Тези дисциплини се преподават от членовете на кадедри “Изкуствознание и педагогика”, “Рисуване” и “Общообразователни дисциплини”.

Периодът за завършване на образователно-квалификационната степен (о.к.с.)«Бакалавър» в Националната художествена академия е четири академични години, а о.к.с. «Магистър» обхваща една и половина академична година (с изключение на специалностите "Изкуствознание" и "Реставрация", които предлагат само магистърски програми, с 5 годишен курс на обучение). . Преподаването в Академията се извършва по предмети, като кредитите за всеки предмет се измерват в брой часове за семестър или за учебна година. Курсовете по различните предмети завършват с изпити, а оценяването се осъществява по шестобалната система. Професионалните задачи, конферансите, курсовите работи, дипломните защити и проекти са важна съставна част от образователния процес, наред с теоретичните изпити. Всяка катедра има възможност за осъществяване на специализации и докторантури във всички посочени специалности. Чрез своите катедри, курсове и програми, Академията се стреми да даде най- доброто професионално и общо образование на своите студенти.


брой посещения: 61383 от 09.04.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!