Национално музикално училище Любомир Пипков

Описание:

Национално музикално училище "Любомир Пипков" Създаването на първото музикално училище в България се свързва с името на Иван Шишманов, министър на просвещението от 1903 до 1907 година. По негова инициатива през 1904 група музиканти, които ще останат в историята, като създатели на първото в България музикално учебно заведение: Петко Наумов, Н. Ив. Николаев, К. Стоянова, М. Черен, К. Йермарж, Х. Визнер, А. Мацак, К. Кауцки и Дим. Х. Георгиев полагат основите на новото училище. Възникнало като частна инициатива, от 1912 то вече е държавно. Пръв негов директор е Димитър Х. Георгиев, а от 1918 до 1920 то се ръководи от големия български кмпозитор Добри Христов. През 1921 къв училището е учреден Висш отдел ,който се превръща в Държавна музикална академия. През 1947 структурута на музикалното обучение в България се променя и Софийското музикално училище отново се отделя като самостоятелна институция. От 1947 до 1954 директор на училището е Борис Кочев,последван от Константин Илиевски /1954-56/, Найден Найденов (1956-59), Трендафил Миланов (1960-1978), Милена Куртева (1978-1990) и Евелина Арабаджиева (1990-1992). Понастоящем училището се ръководи от Милка Митева. От 1974 то носи името на големия български композитор Любомир Пипков. През 1998 с Държавен указ е преобразувано в Национално музикално училище “Любомир Пипков”. В училището са се обучавали много от най-големите български музиканти. Десетки са неговите възпитаници, отличени с наши и международни награди. Почти 100 години след онзи ден, когато няколко ентусиасти са положили основата на музикалното образование в новоосвободена България, НМУ “Любомир Пипков” продължава да се ръководи от основната възрожденска идея на неговите създатели – да издига все повече нивото на нашата музикална култура. През 2004 година във връзка с честването на 100 годишнината НМУ "Любомир Пипков" беше открита новата концертна зала на училището. В нея за първи път се проведе първото издание на ежегодния Международен конкурс “Млади виртуози”. Този конкурс, предназначен за млади изпълнители от цял свят предоставя нова възможност и шанс за всички участници да контактуват със свои колеги, да изследват и обменят нови идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика. Конкурса “Млади виртуози”, ще предлага редица срещи, Академия за майсторство, уъркшопове, майсторски класове както и концерти на именити музиканти.

брой посещения: 9279 от 03.05.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!