Професионална гимназия по транспорт и енергетика Хенри Форд

Описание:

ПГТЕ "Хенри Форд" е най-голямото професионално училище в България и на Балканския полуостров. В него се обучават над 1300 ученика в различни форми на обучение - дневна, задочна, самостоятелна и индивидуална. Материално - техническата база е много добра и се състои от Учебен корпус с 52 специализирани кабинета по общообразователна, общопрофесионална и специална подготовка; Лабораторен корпус с над 40 учебни работилници, лаборатории за практическо обучение; Учебен автомобилен сервиз; собствен учебен автомобилен парк; Спортен комплекс с басейн и Общежитие; Учебна топлоцентрала; Учебен център "ФОРД"; Учебен център "VAILLANT"; Учебен eко-демонстрационен център "ТРАНС-ЛАЗУРИТ". ПГТЕ "Хенри Форд" има 45-годишна история. Тя започва на 14 септември 1960 година, когато училището се отделя от Механотехникума и се обособява в самостоятелно учебно заведение. През 1961 г. техникумът по енергетика приема името "Вилхелм Пик", а през 1979 година се пренася в новопостроената си сегашна сграда. През 1980 г. техникумът е удостоен със званието "Образцов". Основател на училището и директор до 1986 г. е инж. Минчо Димитров Пенчев. От самото начало в учебното заведение са се подготвяли специалисти в няколко направления - ДВГ, енергетични машини, топлинна и хладилна техника. За учениците от специалност ДВГ е предвидена квалификация "Водач на МПС". От 1986 г. до 1991 г. директор на училището е г-н Константин Димитров Агура. От 1991 г. до януари 1994 г. директор на учебното заведение е инж. Милен Борисов Миленов. От януари 1994 г. до юли 1994 г. и.д. директор на училището е инж. Иван Димитров. От 27 юли 1994 г. до 31 март 2000 г. директор е инж. Таньо Стойчев Стойчев, след което преминава на работа в МОН. От 1 април 2000 г. до 6 февруари 2005 г. и.д. директор е Мая Кирилова Иванова. От 7 февруари 2005 г. и понастоящем, след повторно спечелен конкурс, директор на професионалната гимназия е инж. Таньо Стойчев Стойчев. В своята дейност учебното заведение е доказало изключително професионално ниво, а на 5 април 2000 г. приема името "Хенри Форд". В ПГТЕ "Хенри Форд" се подготвят кадри в две основни направления - "Транспорт" и "Енергетика". В направление "Транспорт" се изучават специалностите: "Автотранспортна техника", "Автомобили и кари", "Електрообзавеждане на транспортна техника", "Електротехника на автомобилния транспорт" и "Автомобилен техник". В направление "Енергетика" се изучават специалностите: "Хладилна техника", "Климатична и вентилационна техника", "Топлоенергетика", "Газова техника", "Техник по газоснабдяване" и "Термични и водноенергетични машини и съоръжения". От 2003 г. ПГТЕ "Хенри Форд" е един от учредителите и член на Националната мрежа от училища - бази за обучението по руски език в България. За 45-годишната си история ПГТЕ "Хенри Форд" е защитил своя престиж на елитно професионално учебно заведение, подготвящо висококвалифицирани специалисти.

брой посещения: 12553 от 03.05.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!