Училище за музикално и танцово изкуство Добрин Петков

Описание:

Училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков"“ е средно училище в Пловдив, което предоставя специализирано обучение по музика и танци. Музикалното училище в Пловдив е открито на 5 юни 1945 г. като частно средно музикално училище благодарение на активността на тогавашния Комитет за културно издигане на Пловдив и областта. Основател на училището и пръв директор е известният цигулков педагог Трендафил Миланов, а сред първите преподаватели са проф. Иван Пеев, проф. Асен Диамандиев, Ангел Букурещлиев, Флоренция Русчева, Зорка Сайян, Аврам Литман, Анастас Маринкев, Милчо Петров, Селма Куруян и Василий Ананиевски. Първата учебна година е открита на 24 септември 1945 г. На 24 юли 1946 г. Народното събрание приема закон (утвърден с указ № 128 от 1 април 1946) за превръщане на частното средно музикално училище в Пловдив в държавно. От февруари 1995 г. Средното музикално училище в Пловдив носи името на големия български диригент маестро Добрин Петков. На 28 май 2004 г. е преименувано в Училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”. През изминалите над 60 години от основаването на училището до днес негови директори са били: Трендафил Миланов, проф. Асен Диамандиев, Анастас Маринкев, проф. Анастас Славчев, Здравка Колева, д-р Андрей Андреев, доц. д-р Юлиан Куюмджиев. Понастоящем директор на музикалнотo училище е Кунка Панчева. Учебният процес се води в триетажна масивна сграда, която е публична държавна собственост. Училището разполага с достатъчен брой класни стаи, кабинети по специални предмети, 2 камерни и концертна зала, специализирана библиотека, 2 компютърни кабинета. Днес музикалнотo училище в Пловдив предлага пълно и цялостно обучение в общообразователното и в класическото музикално образование (от 5 до 12 клас) по следните професии: «музикант-инструменталист» със специални класове по пиано, цигулка, виола, виолончело, контрабас, класическа китара, арфа, флейта, обой, кларинет, фагот, валдхорна, тромпет, цугтромбон, туба, акордеон, орган, ударни инструменти; «музикант-вокалист» - специалност „Класическо пеене“; «Балетист» - специалност „Класически танци“. В училището са сформирани струнен, симфоничен и духов оркестър, балетен ансамбъл и училищен хор. Към задължителното обучение спадат и специализирани часове по музикално-теоретични дисциплини. Преподавателският състав на училището включва високо квалифицирани и утвърдени педагози, сред които има 3 професори, 2 доктори по изкуствознание, 9 преподаватели с І-ви клас-квалификация и 16 с ІІ-ри клас-квалификация. Редица от преподавателите в училището са автори на научни разработки и учебни пособия.

брой посещения: 9658 от 03.05.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!