ІV ЕГ Фредерик Жолио Кюри

Описание:

ІV ЕГ Фредерик Жолио Кюри 1958 Откриване на гимназията - първата в страната езикова гимназия с преподаване на френски език с пълен пансион. В гр. Варна я наричат “Френската гимназия”. Адрес: ”ул. Стефан Караджа” № 32. Състав: 239 ученици, 28 учители и възпитатели, от които 3-ма френски граждани, назначени със специален договор. 1972 Преместване в новопостроената за гимназията сграда на спирка “Почивка”. Откриване на руски отдел и преименуване в Четвърта езикова гимназия с преподаване на френски и руски език. Пансионът приема ученици само от други населени места. 1976 Асоцииране към Юнеско. 1984 Разкриване на испански отдел по инициатива на ръководството на гимназията. 1990 Закриване на руския отдел и на пансиона. Първата в страната езикова гимназия с преподаване на френски език е създадена на 7 септември 1958 година. Педагогическият съвет избира за патрон на училището световноизвестния учен Фредерик Жолио-Кюри - физик, Нобелов лауреат и борец за мир. Kъм настоящия момент от 60 преподаватели 4-ма притежават І-ва квалификационна степен, 21 - ІІ-ра степен, 3-ма - III-та степен, 4-ма - ІV-та степен и 3-ма - V-та степен. Високата квалификация на учителите намира признание в национален и международен план. Учители на гимназията са автори на помагала по предметите на чужд език, учебници, както и на много публикации в престижни педагогически издания. Днес, 47 години след създаването си, гимназията е с два отдела - френски, с 4 паралелки във випуск, и испански, с 3 паралелки във випуск, с общо 769 ученици. ІV ЕГ е известна с постиженията на своите ученици. В четирите си участия в конкурса по френски език между езиковите гимназии в страната, организиран от френско-българската асоциация, възпитаниците на френския отдел са извоювали шест призови места. В 19 годишното съществуване на Испанския отдел неговите възпитаници са спечелили 12 първи места от националните олимпиади по испански език. През учебните 1999/2000, 2000/2001, 2001/2002 осем випускници бяха класирани за националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Най-изявените ученици се класират на призови места на национални математически състезания, на националния кръг на олимпиадата по биология и др. Почти всички випускници на IVЕГ продължават обучението си в български и чуждестранни университети, като отзивите за равнището на знанията и уменията им са отлични. Библиотеката на ІV ЕГ разполага с богат библиотечен фонд: 27866 тома, от които оригинална художествена и методическа литература на френски език (5820 тома), испански език (1973 тома) и руски език (2651 тома), някои от които единствени екземпляри в страната. Библиотеката обслужва не само учениците на гимназията, но и граждани на Варна с интерес към автентична художествена и специализирана литература.

брой посещения: 7784 от 03.05.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!