ПГТКИ - София

Описание:

Професионална гимназия по текстилни икожени изделия възниква след обединяване на две училища-обувно училище основано през 30 те години на века-през 1949 г.Преобразувано   във фабрично-заводска паралелка към обувен завод”9.ІХ.През 1956г. училището става СПТУ,а през 1957 г.Техникум със специалност”Технология на обувното производство”. Второто училище  е частно девическо училище „Просвета”по облекло основано през 1932 г.

От 1946 год.училището е държавно като девическа гимназия по облекло,а от 1949 г-промишлено училище по облеклОт 1971 г.училището е СПТУ по облекло с тригодишен курс на обучение и нова специалност-кожено облекло

Двете училища се настаняват в специално построена сграда от Министерство на леката промишленост през 1975 г.,а през 1980 г.се обединяват в Техникум по кожени изделия,преименуван през 1992 г. в Техникум по обувна,шевна и кожено-галантерийна промишленост.

 През всички години училището е обучавало ученици в направление „Производство на текстил,облекло и обувки” като учениците са получавали и получават  съответно втора или трета степен на професионална квалификация.През последните 15 год . се обучават и ученици в специалност „Машини и съоръжения в шевната и обувна промишленост.

Училището разполага с просторни кабинети и работилници по основните професии.Разполага с два компютърни кабенета и закрит физкултурен салон.Има и богата библиотека .Член е на Браншовия съюз по кожарска ,кожухарска, обувна и кожено-галантерийна промешлиност и поддържа добри контакти с базови предприятия -членове на съюза като „Кавалер-Юнион-ЕАД”,”Колев и Колев-Е00Д,и др.фирми и дружества ,където учениците провеждат учебна и производствена практика.Наши възпитаници работят като  оператори в съответните производства,а завършилите успешно трета степен са добри моделиери и технолози в страната и чужбина.


брой посещения: 14095 от 21.05.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.





Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!