СПГЕ "Джон Атанасов" - София

Описание:

Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов"/СПГЕ/ е държавна професионална гимназия. От 1968 г. до сега са дипломирани над 5930 техници по специалността "Електронна техника"- профили "Електронно-изчислителна техника" и "Промишлена електроника". Ядрото на професионална подготовка сега включва професиите "Програмист", "Техник на компютърни системи" и "Техник на електронна техника", създадени от програма PHARE в рамките на проекта "Усъвършенстване на професионалното обучение и образование", развити и актуализирани с новите Държавни образователни изисквания /ДОИ/ в 2004г. По тази професии се обучават в 5 специалности ученици след 7 и 8 клас в общо 39 паралелки. За учебната 2005/06г. СПГЕ има общо 987 ученика и 88 учители. Почти половината от учениците са с интензивно обучение на западен език /английски или немски/ и втори чужд език. Приемът е с конкурсен изпит по математика и бълг.език и литература. Интересът на столичните ученици към гимназията е висок и това подържа много висок конкурсен бал. Училището разполага с 9 компютърни зали, общо с 107 работни места PC, NT сървър, компютърна локална мрежа Novell, Internet за всеки учебен компютър и за библиотеката, лазарни принтери, скенер.

През 2000 г. СПГЕ, бивш ТЕ, участва за първи път в програмата "Леонардо да Винчи" с проект по мобилност "MOBELCOM-2000" с рег. №BG/OO/A/F/PL/132112. Проектът е одобрен и беше финансирана професионалната практика на 50 ползвателя в Германия. През 2002 г. проектът бе класиран между първите 9 най-добри практики в класията на ЕК за 2001 г. на програмата "Леонардо да Винчи". През 2002 г. ТЕ oсъществи 2 проекта : "EUROLANG - 2002" с рег. № BG/01/A/EX/132135 за повишаване на чуждоезиковата квалификация на учителите в техникума с 24 учителя-ползвателя; "COMSYS-MM-2002" с рег. № BG/01/A/PL-132094 с 45 ученика-ползвателя в Германия и Австрия. Проектите получиха висока оценка.

За 2004 г. СПГЕ има класиран отбор от 8 ученика на гимназията на 4-то място в проекта "JOIN MULTIMEDIA'2004" на "Siemens " измежду 1400 класирани отбора от 36 държави.

За учебната 2004/2005 г. училището е партньор на международния проект "CLILCOM"-Stadia- Finland - рег. FIN-04-B-P-LA-160520 по програмата "Леонардо да Винчи" с координатор Хелзинкския политехнически институт, Финландия;

През лятото на 2000 г. ТЕ участва в българо-немски проект "Младежки пътища", финансиран изцяло от фондация "Роберт Бош" – Щутгард, Германия. В рамките на проекта се проведоха разменни пътувания на 15 наши и немски ученици, които изготвиха "Календар на националните празници и традиции" за двете страни. Фондацията даде висока оценка на българското участие.


брой посещения: 18261 от 22.05.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!