3 СОУ "Марин Дринов" - София

Описание:

В поредицата училища на столичния град София е включено и Трето средно общообразователно училище "Марин Дринов". То съществува от 1928 година и е създадено по инициатива на жителите на квартала, известен като "Гевгелийски". Този факт вече почти 80 години е превърнал училището в средище на наука и упование на хората за доброто образование на техните деца. С чест те го назовават "Нашето училище".
Началото си училището започва като начално, в което се изучават децата от първи до седми клас. През 30-те години на миналия век училището прераства в средно, каквото е и до днес. Учениците и преподавателите през всичките тези години са имали една основна цел - добри знания за учениците и високо патриотично възпитание. След 1945 година 3 СОУ "Марин Дринов" преминава през всички образователни програми, а неговите ученици достойно защитават поставените цели и успешно се реализират в живота. Има години, когато то наброява 1300 деца.  
Дълги години то съществува като средно училище с общообразователен профил, когато през 1991/1992 учебна година по предложение на училищното ръководство и педагогическия екип е одобрено профилираното обучение "Изобразително изкуство". Тази първа крачка даде широк поглед на обучението и през следващата учебна година се допълни с профил "Християнско изкуство и култура" (светско обучение, единствен и първи на Балканския полуостров). Въведените  учебни програми поставиха началото на формирането на хуманитарна насока на обучението, което въведено от І до ХІІ клас, изгражда цялостен цикъл в подготовката на учениците. Първите випуски завършват 12 клас, което е рядкост в онези години и получават и сертификат, одобрен от МОН за специалност "Специалист-педагог". Тези ученици достигат и най-високата реализация в 80-годишната история на училището, като 90 % от тях завършиха успешно висшето си образование в България и в чужбина.
В своята 80-годишнина нашето училище е дало на България добре възпитани, отлично образователно подготвени и морално извисени личности. Техните гласове и днес звучат в общественото пространство и от банката на Народното събрание, и от екрана на различните телевизии, и от театралните сцени, и от концертните подиуми, и от попрището на различните професии, неизвестни, но достойни в своята работа и личностни изяви.
Тези факти не може да останат незабелязани и да не дават упование и надежда на нас, учителите в 3 СОУ "Марин Дринов".
Това е наградата ни, това е голямата, неизмерима с никакви мерни единици, неизплатима в пари и заплати. Това, обаче, е нашата голяма надежда, подхранваща в годините и в конкретната ни работа възрожденският дух, който е основание да го има "нашето училище"!
Тук е мястото да благодарим от сърце на многобройната гвардия директори, заместник-директори, помощник-директори, учители и възпитатели, които преживяха младостта си, живота си и отдадоха нужното за просперитет на българското образование. Благодарим ви и поклон!
Училищната сграда, която някога се виждаше отдалече, сега е потънала в зеленината на своя двор и между построените блокове. Но нейните слънчеви класни стаи, които днес греят с още по-голяма белота, са притегателен център за вас, мили деца, за вас, скъпи родители, и за вас, уважаеми преподаватели. Сега ние се гордеем с добре обзаведен комплекс от ателиета за провеждане на часовете по изобразително изкуство, както и високо квалифицирани преподаватели в областта на профилираните предмети. В това отношение голяма помощ оказват ръководството на Българската академия на науките, с която повече от 5 години училището има договор за взаимна връзка и помощ. От 4 години обучението по изобразително изкуство след VІІ клас е подкрепено и с интензивно изучаване на чужд език.
По предложение на Училищното настоятелство, което проявява изключителна активност, тази година бе извършен генерален ремонт на училищната сграда, която има и исторически характер. Тази инициатива е с активното съдействие на Столичен общински съвет и личното съдействие на кмета на гр. София генерал-лейтенант Бойко Борисов.
Резултатите през изминалите 15 години и реализацията на завършилите ХІІ клас идва да покаже успешния  избор, който училището е направило и посоката на правилното решение. В тази връзка е и предложението за въвеждането на профил "Графичен дизайн" с интензивно изучаване на чужд език. От 2 години училището е и член на Асоциацията "Кеймбридж - училища" и провежда обучението по езици по техни програми и учебници.
Във връзка с честванията, свързани с 80-годишнината на училището през 2008 година от 1 март стартира програма, в която са включени мероприятия, обхващащи всички възрастови групи и богатите изяви на учениците от І до ХІІ клас. Те ще изразят както нашето желание за пълна и масова изява на децата, така и посоката за интеграция и ангажираност с всички програми, свързващи училището с обществото и неговите структури. Инициативата ще приключи с голям концерт, в който ще участват както настоящи, така и бивши възпитаници на 3-то СОУ "Марин Дринов" - гр. София.
На всички вас благодарим, че дойдохте днес, 15 септември, един от най слънчевите дни на учебната година, че споделяте с нас цялата възбуда и трепет от деня, в който ви се дава възможност да прекрачите прага на училището. Запомнете този ден, вие, най-малките първокласници, запомнете този ден и всички останали и знайте за цял живот, че това е нашето училище и нашите любими учители! Ние сме с вас. Използвайте знанията ни, високата ни професионална подготовка, събирайте в малките си шепи нашата любов и вярвайте в щастливото си бъдеще. Обичаме ви!
Уважаеми присъстващи!
Този ден е изключително знаков не само за нас, но и за цялата ни общественост. Дълги години българското учителство е авангард в една безкрайна благородна дейност, която носи белега на възрожденските ни личности. Това са хората, които в най-висока степен подхранват с присъствието си духа на нацията и носят тежката отговорност за нейното бъдеще. Дълги години българското учителство се бори за модернизиране на учебните планове и програми, за успешното въвеждане на всички иновационни механизми в конкретната училищна работа, отстоява искания за компетентност и висок професионализъм на всеки преподавател, воюва за повишаване издръжката на всяко дете, защитава социалната справедливост, осигуряваща добър професионален климат. В тези наши искания винаги сме получавали подкрепата на Синдикатите, но на последно място сме извисявали глас за нашето заплащане. Искрено се надяваме, че процесът на преговори, който тече в момента, ще доведе участващите в него до справедлива оценка на нашия труд и българският учител ще получи чрез достойното си материално осигуряване спокойствие  и още по-силно желание за изпълнение на задачите, които стоят пред него. Това ще бъде основание да се издигне авторитета на професията и наименованието "български учител" да зазвучи в общественото интелектуално пространство с достойнството, което заслужава.
Ето я истинската причина, поради която днес за първи път в нашата 80-годишна история ние не спазваме точно обявеният час за откриването на учебната година. Но дълбоко сме убедени, че вие, нашите любими ученици, че вие, родителите, с които работим в екип, че вие, скъпи гости, също като нас сте членове на това общество, в което само солидарността може да помогне за достойното съществуване на отделната човешка личност.


брой посещения: 17868 от 22.05.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!