127 СОУ „Ив. Н. Денкоглу”- София

Описание:

Нашето любимо 127-мо училище е най-старото светско училище в София и едно от най-старите в страната. Според Националния музей на образованието то е наследник на първото новобългарско училище в София, открито през 1839г., което ни дава право през 2009 г. с гордост да отбележим неговата 170 годишнина.
Най-ранните сведения за училищата в София през ХІХв. са в кондиката на софийската митрополитска черква "Св.Неделя", където в периода 1825-1834г. ежегодно са вписвани суми, изразходвани за учителски заплати, за подвързии на книги, за покупки на икони и възнаграждения на иконописци, поименно са упоменати "даскал Йончо" и поп Димитър Митрашко, книговезец. Този период от българската история е известен като борба за новобългарска или светска просвета, която е неразделна част от изграждането ни като нация. Важен етап от нея е въвеждането на т.нар взаимоучителна метода през 30-те години на ХІХв. Първото такова училище е открито в Габрово през 1835г. от Васил Априлов, но с финансовата подкрепа и на други видни възрожденци като Иван Николаевич Денкоглу. Няколко години по-късно -през 1839г. Захари Икономович Круша въвежда тази метода и в софийското училище при църквата "Света Неделя". Увеличената бройка на възпитаниците му налага нуждата от нова сграда, в която да се помещава. Така през март 1849г. започва изграждане на "сградата на свещеното взаимоучително училище", както е записано в "Приходо-разходна книга на Софийското училище". В нея са изброени всички изразходвани суми за построяване на сградата:

127 СОУ „Иван Николаевич Денкоглу" е модерно училище, което посреща своята 170 годиш¬нина със самочувствие и гордост. В него се обучават повече от 800 ученици. Съвременната материална база и уютът в училището го правят предпочитано и желано.
Малките ученици още от първи клас изучават интензивно английски език.
Всяка учебна година училището посреща и новите си ученици, които след конкурс имат щастието да бъдат приети в шестте паралалки, изучаващи интензивно английски език, а в девети клас започват усвояването на втори чужд език - немски или френски.
Стаята, в която първокласниците се обучават, е уютна и красива. Тя е обзаведена, благодарение на дарение, проява на щедростта и добротата на семейство Увалиеви. Училището разполага с два физкултурни салона, както и с училищна библиотека. Със съдействие¬то на МОН са оборудвани кабинетите по физика, химия и биология. Заслуга на напрекъсна-тото обновяване на материалната база имат учениците, отзивчивите родители и училищ¬ното настоятелство.
Възпитаниците на учебното заведение спазват реда и правилата, които са тради¬ции за него. Усвояването на знания е съпътствано и от стремежа за духовно и културно из¬граждане на младите хора. За тази цел помагат разнообразните форми на извънкласни зани¬мания, посещения на културно-исторически обекти и театрални представления.
Учениците от училището често са партньори на издателствата „Кръгозор" и „Просвета" при представянето на техни нови книги.
Спортните състезания са събития и радост за учениците, защото обикновено от¬борите заемат първите места.
Патронният празник на училището всяка година тържествено се чества с кон¬церт, издаване на ученически вестник с литературен конкурс. Вълнуващи са произведения¬та на малдите таланти в областта на изобразителното изкуство. Техните рисунки са из¬ложени във фоайетата на училището.
Учениците на 127 СОУ обичат много да пеят и да спортуват. Вокалната група годи¬ни наред привлича талантливите деца, младежи и девойки.
Секциите по баскетбол и футбол ангажират любителите на спорта и победите им в състезанията ги правят по-силни физически и каляват волята им.
За пълноценния отдих на децата се организират екскурзии, летни лагери, „зелено" училище. Така те опознават света, общуват помежду си и възпитават съзнание, насочено към толерантност и уважение.
 


брой посещения: 25948 от 02.06.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!