Софийска математическа гимназия

Описание:

Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" общообразователно, профилирана гимназия Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" (известна с акронима СМГ) е гимназия, профилирана в изучаването на математика и информатика с усилено изучаване на западен език, като гимназията поддържа ежегодно и клас по физика. Освен гимназиално образование, СМГ обучава ученици и от 4 до 7 клас включително. С днешното си наименование СМГ съществува от 1931 година, но дефакто историята на училището е дълга. За начало на училището можем да посочим създаването на първото средно девическо училище в България през 1879 по настояване на министъра на просветата проф. Еделвайс Пашов, т.нар. Женска учителска семинария. През 1880 училището става шестокласно и вече се нарича Девическа гимназия. През 1896 и 1897 тогавъшният министър на просветата Константин Величков извършва реформа, в резултат на която Девическите гимназии стават седмокласни с два курса - долен и горен. Тогава нарасналият брой на ученичките налага откриване на вече два клона на гимназията - единият на улица “Средна гора”, а другият на “Леге”. През 1417 училището на улица “Леге” се обособява в самостоятелна гимназия - Втора девическа. Нейното местонахождение се мени многократно, като дирекцията и канцеларията се помещават в сграда на ул. “Искър” 36, като днешният адрес на гимназията е ул.“Искър” 61. През 1911 учителският съвет в училището взима решение Втора девическа гимназия да се нарича “Отец Паисий”. През 1947 за нуждите на гимназията е построена нова сграда (сегашната), която окончателно е завършена през 1959. От 1 септември 1950 тя е преустроена в 11-то Средно смесено училище “Отец Паисий”, а то от своя страна през 1971 се трансформира в Софийска Математическа Гимназия. СМГ се специализира в подготовката на ученици от средния и началния курс на обучение в областите на математиката и информатиката, като подготвя множесто олимпийци, които ежегодно носят редица награди и отличия на България и гимназията. Училището следва политика на поощряване на успехите на изявените ученици в областта на точните науки, и по-специфично математика, информатика, физика. За тези предмети са отделени допълнителни СИП и ЗИП часове, както и се организират школи за допълнителна подготовка.

брой посещения: 12599 от 02.06.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!