153 ПГ „Неофит Рилски” София

Описание:

Гимназията е открита на 15 Септември 1991 година и е първоприемник на 147 ЕСПУ-спортен профил. То е открито през 1985г., с прием на ученици след завършен шести клас. 153 ПГ “Неофит Рилски” е една от първите общински гимназии с обучение до 12 клас. Нейното право на съществуване е извоювано с много грижи и с огромна надежда за бъдещето, свързано като символ с името на Неофит Рилски, осветил с делото си трудния път на българското училище в зората на неговото съществуване. В периода 1991-2007г. ръководители на гимназията са: Мария Георгиева, Данчо Цветков и Мая Куцарова, която е и настоящ директор на гимназията. В първите години след откриването си, 153 ПГ се специализира в обучението на паралелки с професионална подготовка с профил икономика - прием след 8 клас. През 1999г. от преподавателски екипи в гимназията са разработени нови учебни планове, след което започва прием на паралелки в следните профили: спортен, хуманитарен, чуждоезиков, природо-математически (информационни технологии) - след 7 и 8 клас. Гимназията утвърждава като приоритет развитието на технологичния профил - туризъм и профил спорт. В момента броя на учениците е 580 (8-12кл.), а преподавателите са 51. Обучението се извършва на кабинетна система само първа смяна целогодишно, което е голямо предимство за учениците.

брой посещения: 6949 от 11.04.2007

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!