Гимназия с хуманитарен профил Св.Св.Кирил и Методий - Пловдив

Описание:

..."За друго място аз не бих Ви рекъл да оставите Копривщенското училище, но за Пловдивското аз имам твърде големи надежди и уверен съм, че в него Вие ще бъдете по-полезен за просвещението на народа." Така Найден Геров убеждава своя ученик Йоаким Груев, по това време главен учител в Копривщенското класно училище, да оглави Епархийското училище. На 1 септември 1850 година Найден Геров основава Пловдивското училище. С отлично образование, пловдивските първенци начело със Стоян Чалъков успяват да го привлекат в града. Училището започва първия учебен ден през октомври със седем ученика. В последствие се събират 30, а в крайна сметка завършват 70 - предимно мъже от различни части на България. Гимназията първа носи в света името "Св.Св.Кирил и Методий " и дава през 1851 година на българската и цялата славянска общност най-вдъхновения, най-българския празник - Деня на славянските първоучители. През 1868 година училището прераства в първата гимназия на територията на България. За кратко време се превръща в солидно учебно заведение от европейски тип, каквото е и до днес. В голям период от историята на училището то е известно като Пловдивската мъжка гимназия. Възрожденската история на страната минава през тази на ГХП "Св.Св. Кирил и Методий " - Пловдив. От класните стаи на училището тръгват към науката, историята, културата и обществения живот много българи. Сред тях са: Васил Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков. Сред учителите се отличават имената на: Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и много други.

брой посещения: 8661 от 21.04.2008

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!