1EГ - Варна

Описание:

Първа Езикова Гимназия има дългогодишна традиция в обучаването на чужди езици. Повече от 50 високо квалифицирани учители работят в гимназията, както и няколко чужденци от САЩ и Германия. В училището се изучават около 820 ученика на възраст между 14 и 19 години. Целият курс на обучение е 5 години. След завършването си, 98% от учениците продължават обучението си в колежи и университети. Историята на Първа Езикова Гимназия започва през 1964 г. когато Отдела на Образованието от Регионалният Съвет, инициативен комитет от родители и обществени лица, повдига въпроса за нуждата от изучаване на английски и немски език в специализирана гимназия. Министерството на Образованието по това време дава разрешение за преподаване на часове по английски, немски и руски език, като всеки един има по 20 ученика в клас. Руският език е задължителен предмет за английските часове, а немски или френски - задължителен 3-ти чужд език. Съответно подреждане е приложено на немските и руски паралелки. Първоначално, учениците са приемани в гимназията според техните оценки от завършване на 7-ми клас. Явният интерес към новото Варненско училище е причината за навлизането на 2 приемни изпита - полагани съответно по Български език и литература, и по математика. Първата година в която се използва тази система, състезанието е голямо - 10 до 12 ученика борещи се за едно място в гимназията. Тя все още съществува въпреки многото други възможности за изучаване на чужди езици. Някои от най-добрите експерти в обучаването на чужди езици са поканени за учители в гимназията - Стефка Хаджииванова, Ксения Станева (по немски), Весела Захариева и Димитрина Съботинова (по английски), както и млади, ентусуазирани и крайно отдадени на професията си учители. От началото, предмети като Биология, Химия, История и География са преподавани на съответния чужд език, най-вече от Български специалисти но също така и от чужденци. Принципът на назначаване на работа на известни преподаватели е просто следван. Резултатите не са учудващи. 98% от първите завършили ученици са приети да продължат обучението си в колежи и университети в годината на дипломирането си. Сега те са квалифицирани специалисти от всички сфери на нашия социален живот. До 1972 г. гимназията се помещава в сградата на моминското училище, настоящ Исторически Музей на Изкуството. През 1972 г. Първа Езикова Гимназия се мести в нова сграда близо спирка "Почивка". От същата година насам, всяка година, са приемани 4 английски и 3 немски паралелки. Руският език отпада като избор. През 2001 г. немските паралелки също стават 4.

брой посещения: 4094 от 21.04.2008

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо


Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!