Професионална гимназия по облекло и туризъм

Описание:

Професионална гимназия по облекло и туризъм - Перник През настоящата 2003 година се навьршват 35 години от откриването на Техникум по облекло и хранене - град Перник.Сградата в която се помещава училището е с деветдесет и пет годишна история.Това е най-старата училищна сграда в гр.Перник, в която се обучават кадри за шивашката промишленост и общественото хранене. До 1903 год. в гр.Перник е имало само една училищна сграда,която с течение на годините се оказала твърде малка и тясна за постоянно нарастващия брой ученици.По това време се започнало и строителство на жилища за работещите в мините работници и служители.Това наложило да се построи нова и по-голяма училищна сграда,която да е близо до кварталите на минъорите.Така през 1905 год. на 1 септември е било тържествено открито основно училище "Иван Рилски",за обучение в 1,2,3 клас и в него са се обучавали 46 ученика.Първоначално училището е представлявало сравнително малка постройка,която по късно е била съборена и на нейно място се построява сградата на Окръжния народен съвет. Училищната сграда на Техникум по облекло и хранене ( ТОХ ) в сегашния и вид е построена през 1907 год. и е представлявала едноетажна сграда, само с четири класни стаи,а през 1926 год. е издигнат и втория етаж. Така сградата е придобила този вид,който виждаме и днес.През 1907/1908 год. се открива и прогимназия с пети клас,а броят на учениците бързо нараства.През 1927 год. към училището се открива и детска градина, която е първата в Перник,а детска учителка е Надежда Гулова.Още от откриването на сградата,минното производство поема изцяло издръжката и материалното обзавеждане на училището,като това продължава до 1950год.

брой посещения: 4459 от 23.04.2008

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!