Английска гимназия - Пловдив

Описание:

Английска гимназия Пловдив е създадена през 1958г. като Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което е получила гражданственост като "Английска езикова гимназия". Тя е сред първите в страната учебни заведения от този тип, възникнали от потребността да се създават високообразовани кадри по западен език. В 1983г. са разкрити класове с интензивно изучаване на немски и на френски език. През 1991 година класовете от профил "Френски език" се отделят в самостоятелна Френска езикова гимназия, като в комплекса на Гимназия с преподаване на западни езици (днес : ЕГ "Пловдив") остават профилите "Английски език" и "Немски език".

През четирите десетилетия, откакто е средище за интензивен интелектуален растеж на средношколци, училището се утвърждава като един от най-авторитетните учебни центрове в страната, чиято известност е преминала границите на родината ни. Езикова гимназия "Пловдив" е сред малкото учебни заведения в страната, асоциирани към ЮНЕСКО. С указ на Държавния съвет на НРБ №1517/19.05-1983 г. гимназията е наградена с орден "Кирил и Методий" – I степен за постигнати високи успехи в учебно- възпитателната дейност. На 07.10.1988 Президиумът на лигата за приятелство между народите – Берлин присъжда на училището медал за заслуги към приятелството между народите.

От 1958г. до 1975г. гимназията се помещава в сградата на бившата семинария на бул. "6-ти септември" №181. През 1976г. училището се премества в новопостроената сграда на бул. "Москва", 3-ти км. (днес. Бул. "България" №123).

В гимназията се приемат ученици, завършили VII клас, като от 1961г. подборът се извършва въз основа на писмен конкурсен изпит по български език и литература, а от 1963г. од днес – по български език и литература и по математика. В настоящия момент в училището се обучават 1219 ученика, разпределени в 50 паралелки, като във всяка от петте учебни степени (от VIII до XII клас) има по 4 паралелки в профил "Немски език" и по 6 – в профил "Английски език".


брой посещения: 25190 от 20.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.

2. Обявиха резултатите от второто класиране на кандидатите за СУ

/Къде да уча?/ Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2014/2015 година беше обявен вчера, пише dir.bg.


3. Обявяват второ класиране за гимназиите

/Къде да уча?/ Днес Министерството на образованието и науката трябва да обяви второто класиране за прием в гимназиите. Резултатите ще бъдат публикувани в интернет на сайта на министерството и на регионалните инспекторати, а до 18 ч. списъците ще бъдат разлепени в училищата.

4. Училище да се повтаря още от трети клас

/Къде да уча?/ Няма да загубим пари за наука, ако продължим свършеното дотук
Един учебник с много помагала ще премахне възможностите за корупция, казва Анелия Клисарова


5. Кандидат-студенти обявиха Левски за кръгъл сирак

/Къде да уча?/ Някои хора произлезли от Адам и Ева, а други - от маймуните, това е бисер от мераклите за вишисти

6. Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

/Къде да уча?/ София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.


7. Днес е изпитът по български език и литература в СУ

/Къде да уча?/ Кандидатстудентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започва днес в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище.

8. Фалшив сайт пуска неверни оценки от матурите

/Къде да уча?/ Разпространяваната в момента информация, че на сайт са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити е невярна, а въпросната интернет страница няма нищо общо с Министерството на образованието и науката.


9. Спират бизнеса с учебниците

/Къде да уча?/ Спестените пари ще отидат за ремонт на школата

10. Училищата обявяват прием на деца в първи клас

/Къде да уча?/ Днес училищата ще обявяват приема на първокласници за учебната 2014/2015 година. Документите се подаваха от януари месец, а крайният срок бе 30 май.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!