Английска гимназия - Пловдив

Описание:

Английска гимназия Пловдив е създадена през 1958г. като Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което е получила гражданственост като "Английска езикова гимназия". Тя е сред първите в страната учебни заведения от този тип, възникнали от потребността да се създават високообразовани кадри по западен език. В 1983г. са разкрити класове с интензивно изучаване на немски и на френски език. През 1991 година класовете от профил "Френски език" се отделят в самостоятелна Френска езикова гимназия, като в комплекса на Гимназия с преподаване на западни езици (днес : ЕГ "Пловдив") остават профилите "Английски език" и "Немски език".

През четирите десетилетия, откакто е средище за интензивен интелектуален растеж на средношколци, училището се утвърждава като един от най-авторитетните учебни центрове в страната, чиято известност е преминала границите на родината ни. Езикова гимназия "Пловдив" е сред малкото учебни заведения в страната, асоциирани към ЮНЕСКО. С указ на Държавния съвет на НРБ №1517/19.05-1983 г. гимназията е наградена с орден "Кирил и Методий" – I степен за постигнати високи успехи в учебно- възпитателната дейност. На 07.10.1988 Президиумът на лигата за приятелство между народите – Берлин присъжда на училището медал за заслуги към приятелството между народите.

От 1958г. до 1975г. гимназията се помещава в сградата на бившата семинария на бул. "6-ти септември" №181. През 1976г. училището се премества в новопостроената сграда на бул. "Москва", 3-ти км. (днес. Бул. "България" №123).

В гимназията се приемат ученици, завършили VII клас, като от 1961г. подборът се извършва въз основа на писмен конкурсен изпит по български език и литература, а от 1963г. од днес – по български език и литература и по математика. В настоящия момент в училището се обучават 1219 ученика, разпределени в 50 паралелки, като във всяка от петте учебни степени (от VIII до XII клас) има по 4 паралелки в профил "Немски език" и по 6 – в профил "Английски език".


брой посещения: 25410 от 20.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

2. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com


3. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

4. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


5. Германия иска стаж от кандидат-студенти

/Къде да уча?/ Вече стана традиция около 1/10 от всеки випуск абитуриенти да отива да учи в чужбина. В последните години се очертават и някои любопитни тенденции при кандидатстването, които карат и чуждите университети да променят изискванията към нас.

6. Отварят зъболекарски кабинети в благоевградски училища

/Къде да уча?/ Две училища в Благоевград ще да дадат под наем свои свободни помещения на стоматолози. Предложенията на директорите на Единадесето основно училище „Христо Ботев" и на Осмо СОУ „Арсени Костенцев" бяха одобрени на сесия на общинския съвет днес. За целта ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на части от училищните сгради, които са публична общинска собственост, пише "Стандарт".


7. Коригират грешките в скандалния учебник по история за 3 клас

Проф. Радева, която е автор на учебника "Човекът и обществото" се ангажира, че ще коригира фактологическите грешки, които има в него.

8. 2000 нови студенти ще учат в Русенския университет

Русенският университет откри учебната 2014/2015 година с повече от 2000 нови студенти, като 33-ма от тях са приети с пълно отличие. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.


9. НГДЕК никога няма да се върне в ремонтираната сграда на "Баба"

В началото на учебната година една от най-елитните гимназии в България НГДЕК не успя да стартира учебния процес, поради недовършени ремонтни дейности. Експерт от РЗИ установи, че условията на 4-я етаж в сградата на 13-то ОУ не са приемливи и издаде предписания.

10. Първи учебен ден - 64 000 първокласници влизат в класните стаи в страната

На първия учебен ден днес се очаква около 64 000 първокласници да влязат в класните стаи в страната, като от тях в София децата в първи клас да са около 10 000.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!