Английска гимназия - Пловдив

Описание:

Английска гимназия Пловдив е създадена през 1958г. като Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което е получила гражданственост като "Английска езикова гимназия". Тя е сред първите в страната учебни заведения от този тип, възникнали от потребността да се създават високообразовани кадри по западен език. В 1983г. са разкрити класове с интензивно изучаване на немски и на френски език. През 1991 година класовете от профил "Френски език" се отделят в самостоятелна Френска езикова гимназия, като в комплекса на Гимназия с преподаване на западни езици (днес : ЕГ "Пловдив") остават профилите "Английски език" и "Немски език".

През четирите десетилетия, откакто е средище за интензивен интелектуален растеж на средношколци, училището се утвърждава като един от най-авторитетните учебни центрове в страната, чиято известност е преминала границите на родината ни. Езикова гимназия "Пловдив" е сред малкото учебни заведения в страната, асоциирани към ЮНЕСКО. С указ на Държавния съвет на НРБ №1517/19.05-1983 г. гимназията е наградена с орден "Кирил и Методий" – I степен за постигнати високи успехи в учебно- възпитателната дейност. На 07.10.1988 Президиумът на лигата за приятелство между народите – Берлин присъжда на училището медал за заслуги към приятелството между народите.

От 1958г. до 1975г. гимназията се помещава в сградата на бившата семинария на бул. "6-ти септември" №181. През 1976г. училището се премества в новопостроената сграда на бул. "Москва", 3-ти км. (днес. Бул. "България" №123).

В гимназията се приемат ученици, завършили VII клас, като от 1961г. подборът се извършва въз основа на писмен конкурсен изпит по български език и литература, а от 1963г. од днес – по български език и литература и по математика. В настоящия момент в училището се обучават 1219 ученика, разпределени в 50 паралелки, като във всяка от петте учебни степени (от VIII до XII клас) има по 4 паралелки в профил "Немски език" и по 6 – в профил "Английски език".


брой посещения: 24756 от 20.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Кандидат-студентите в СУ пишат по темите за Априлското въстание и България в навечерието на Балканската война

/Къде да уча?/ С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г., съобщиха от пресцентъра на университета.

2. Единен изпит спестява поне 400 лв. на кандидат-студент

/Къде да уча?/ Общи изпити по отделните специалности ще спестят сериозни суми на семействата на кандидат-студентите, показа проверка на "24 часа".


3. Днес започва записването за матури

/Къде да уча?/ Днес започва записването за явяване на матури, съобщава Нова телевизия. Абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до изпит най-късно до 21 март.

4. Проф. Клисарова: Развиваме науката, образованието и бизнеса в едно

/Поглед.инфо/ Споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, заяви образователният министър Анелия Клисарова.


5. Хомеопатията е новият хит в училище

/Къде да уча?/ Специалист по хомеопатия и фитопродукти - това е новият хит в училищата през тази година.

6. Тийнейджър се самоуби след подигравки на съученици

/Къде да уча?/ 16-годишният Станислав Станев от Горна Оряховица се е самоубил ритуално заради системен тормоз от страна на съучениците му. Това става ясно при разследването за смъртта на момчето, която потресе града на 13 януари, пише "Труд".


7. Само с шестици в елитните гимназии заради намалени паралелки

/Къде да уча?/ Отлични оценки ще трябва да изкарат тазгодишните кандидат-гимназисти, ако искат да влязат от раз в елитна гимназия в София. Затова 9922-ма седмокласници в столицата ще се състезават за 7906 места. Това съобщи шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева, пише "Монитор".

8. Свиват приема в топгимназии

/Къде да уча?/ Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия.


9. Моделът за финансиране на висшето образование

/Къде да уча?/ 1. Предварителни бележки
Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 г. е документ, който ще наложи своя отпечатък върху развитието на системата на висшето образование. Затова бих искал в хода на обсъжданията да предложа един възможен и според мен оптимален модел за финансирането на висшето образование.

10. Клисарова: Ще има извънредни часове за отсъстващите ученици

/Къде да уча?/ Отсъстващите ученици задължително ще трябва да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, пише „Монитор.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!