Английска гимназия - Пловдив

Описание:

Английска гимназия Пловдив е създадена през 1958г. като Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което е получила гражданственост като "Английска езикова гимназия". Тя е сред първите в страната учебни заведения от този тип, възникнали от потребността да се създават високообразовани кадри по западен език. В 1983г. са разкрити класове с интензивно изучаване на немски и на френски език. През 1991 година класовете от профил "Френски език" се отделят в самостоятелна Френска езикова гимназия, като в комплекса на Гимназия с преподаване на западни езици (днес : ЕГ "Пловдив") остават профилите "Английски език" и "Немски език".

През четирите десетилетия, откакто е средище за интензивен интелектуален растеж на средношколци, училището се утвърждава като един от най-авторитетните учебни центрове в страната, чиято известност е преминала границите на родината ни. Езикова гимназия "Пловдив" е сред малкото учебни заведения в страната, асоциирани към ЮНЕСКО. С указ на Държавния съвет на НРБ №1517/19.05-1983 г. гимназията е наградена с орден "Кирил и Методий" – I степен за постигнати високи успехи в учебно- възпитателната дейност. На 07.10.1988 Президиумът на лигата за приятелство между народите – Берлин присъжда на училището медал за заслуги към приятелството между народите.

От 1958г. до 1975г. гимназията се помещава в сградата на бившата семинария на бул. "6-ти септември" №181. През 1976г. училището се премества в новопостроената сграда на бул. "Москва", 3-ти км. (днес. Бул. "България" №123).

В гимназията се приемат ученици, завършили VII клас, като от 1961г. подборът се извършва въз основа на писмен конкурсен изпит по български език и литература, а от 1963г. од днес – по български език и литература и по математика. В настоящия момент в училището се обучават 1219 ученика, разпределени в 50 паралелки, като във всяка от петте учебни степени (от VIII до XII клас) има по 4 паралелки в профил "Немски език" и по 6 – в профил "Английски език".


брой посещения: 30695 от 20.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!