Балкански Колеж

Описание:

Балканското училище е международна хуманитарна гимназия за изучаване на езиците и културите на народите от Европа и Балканите. Основано е в София и е предназначено предимно за ученици от България и балканските страни.

* Училището се основава на принципите на: равнопоставеност на балканските езици и култури;
* баланс между западноевропейското и балканското като две лица на една цивилизация;
* отвореност при формирането на паралелки и преподавателски екип без разграничения по какъвто и да било етнически, културен или религиозен признак.;
* многоезичност и интердисциплинарност.

Балканското училище е първата в България неправителствена средна образователна институция в тясно сътрудничество с български и международни университети и неправителствени организации. От 1997 г.до 2000 г. благодарение на финансовата подкрепа на Фондация "Отворено общество" бе разработен образователния пакет по специфичните предмети и профилите в Училището. През 1998 г. бе подписана Харта за образователно, научноизследователско и културно сътрудничество между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Балканското училище, с която се установява тяхното взаимодействие. От 2001 г., въз основа на подписан договор, профилираното обучение на учениците от Балканското училище се провежда в Нов Български Университет. Установени са контакти с университетите в Истанбул, Анкара (Турция); Атина, Солун, Патра, Крит (Гърция). Целта на тези контакти е да се осигурят стипендии и редовен прием в тези университети на ученици, завършили в Балканското училище.

Балканското училище получи международно признание чрез финансиран от Австрийското федерално канцлерство "Проект за развитие и насърчаване на Балканско училище-София". Партньор по този проект от страна на Канцлерството беше австрийската правителствена агенция "Културконтакт".

През 1999 г. в Балканското училище бяха приети и първите деца от Балканския регион. Благодарение на отпуснати стипендии от Международния център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия от учебната 1999/2000 г. в Училището се обучават две деца от Косово, Югославия.

УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМ

Балканското училище приема кандидати, които са завършили 7-ми клас или завършен първи учебен срок на 7-ми клас и имат успех не по-нисък от 4.50 по шестобалната система.

Приемът в Балканското училище се извършва без ограничения или привилегии, основани на раса, народност, пол, етническа принадлежност, социален произход и положение или религиозни убеждения.

Приемът на ученици се осъществява на базата на приемен изпит.

За явяване на приемния изпит е необходимо да се подаде молба по образец в Канцеларията на Училището.

Можете да изтеглите молба от ТУК

Компонентите на изпита са:
преразказ - Преразказът на непознат текст е в съответствие с изискванията за провеждане на изпита по български език и литература за езиковите гимназии.
тест - Тестът включва 3 раздела: за логическо мислене, за памет и тестови задачи по български език.

ТАКСИ

СХЕМА
на
плащания на таксите в Балканско училище

I. Вариант:
годишна такса обучение – 2700 лв.
годишна такса транспорт за учебната 2006/2007г.– 1105 лв.

II. Вариант (помесечно):
годишна такса обучение – 2997 лв.
годишна такса транспорт за учебната 2006/2007г.– 1105 лв.

Схема на плащанията по Вариант I :
обучение
от 1 до 20 юли – 50% = 1350 лв.
от 1 до 10 февруари – 50% = 1350лв.

Схема на плащанията по Вариант II :
обучение
10 равни вноски ( от м. септември до м. юни вкл.) х 299.70 лв. = 2997 лв.

транспорт
10 равни вноски ( от м. септември до м. юни вкл.) х 110.5 лв.= 1105 лв

ГРАФИК

Приемните изпити за Балканското училище за учебната година ще се проведат в три сесии:

I сесия 8. Април
II сесия 3. Юни
III сесия 10. Юли

Резултатите и класирането се обявяват до три дни след полагането на изпитите.

Кандидатите издържали успешно държавните конкурсни изпити за прием след седми клас се записват по документи в Балканско училище.


брой посещения: 16487 от 20.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!