Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" - Благоевград

Описание:

ПГСАГ „Васил Левски" се открива през 1959г. като професионално-техническо училище по сградостроителство и вечерен строителен техникум. Вечерният техникум преминава в дневен през 1962г. Към техникума през 1965г. се открива задочно обучение по специалността „Строителство и архитектура".

През 1960г. започва строежът на учебна сграда на ул. "Тодор Александров" №56

През 1962-63г. се откриват Техникумски паралелки по специалността "Строителство и архитектура"

През 1965-66г. се създава Техникума по строителство Благоевград

1984г. – 25-годишен юбилей – ТС "Н. Парапунов" – Благоевград става носител на златна значка "Кольо Фичето"

1999г. – 40 години от създаване на ПГСАГ "В. Левски" – Благоевград с директор инж. К. Кастелова

От 1983г. учебното заведение разполага с нови учебни работилници по всички специалности.

През 2003г. техникума по строителство се преименува в Професионална гиманзия по строителство, архитектура и геодезия.

Направен е основен ремонт на училището и учебните работилници през 2004г. Доставено е съвременно обурудване и професионална техника. Обзаведени са три компютърни кабинета.

Днес ПГСАГ "Васил Левски" продължава да отстоява своите традиции и се стреми да отговори най - адекватно на предизвикателствата на евроинтеграцията.

Висококвалифицираният преподавателски състав изгражда у учениците усет към новото, афинитет към стойностното.

Придобитата практическа и теоретична професионална компетентност, засиленото чуждоезиково обучение и богатата общообразователна подготовка дават възможност на възпитаниците на ПГСАГ "Васил Левски" по - лесно да се интегрират в обществото и да бъдат по - конкурентноспособни на трудовия пазар.

Програма

СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА


По тази специалност се подготвят специалисти, чиято дейност е свързана с проектирането, инвестирането, техническото ръководство и контрол на строителството.

Пълният курс на обучение 9 - 13 клас дава възможност за придобиване на средно образование. След завършен 12 клас, по желание учениците могат да получат втора степен на професионална квалификация. Третата степен на квалификация – строителен техник се придобива след завършен 13 клас.

ГЕОДЕЗИЯ


Геодезията е една от най-древните науки, но се развива много динамично през последните няколко десетилетия. Използва се за изобразяване на повърхността на Земята, върху топографски, географски и пътни карти.

Геодезията намира приложение при проектирането, изграждането и експлоатацията на всички сгради, надземни и подземни съоръжения, при планирането и благоустрояването на населените места, при земеразделяне, при трасиране и изграждане на електро, газо и топлопроводи.

Завършилите тази специалност получават ІІІ – та квалификационна степен "Геодезист" (техник – геодезист).

ВОДНО СТРОИТЕЛСТВO


5-годишен срок на обучение след завършен VІІІ клас.

Квалификация: ІІІ степен на професионална квалификация

Учениците от специалност "Водно строителство" усвояват знания и умения за проектиране, изпълнение и поддържане на водопроводни и канализационни системи на сгради и населени места, пречиствателни станции.Обучението е съобразено със съвременното състояние и перспективите за развитие на строителната наука и техника.

ТРАНСПОРТНО СТРОИТЕЛСТВО


5-годишен срок на обучение след завършен VІІІ клас.

Квалификация: ІІІ степен на професионална квалификация " постове в по-големи строителни фирми; да участват като проектанти и Строителен техник".

Специалността обхваща всички направления на съвременната инженерно транспортна инфраструктура, което позволява на строителните техници да участват: в проектирането, строителството, експлоатацията и поддържането на железопътни линии и пътища; градски транспортни комуникации и пътни съоръжения, мостове, тунели, летища. Завършилите специалността се включват в планирането, организацията и управлението на движението, безопасността на движението по улиците и пътищата.

По време на 5-годишният срок на обучение се придобиват фундаментални и специални знания, чертожни умения, нагласа за техническо мислене и пространствено възприемане на инженерните съоръжения, прецизност и отговорност при изчислителите процеси.

СТРОИТЕЛ, ВЪНШНО И ВЪТРЕШНО ОФОРМЯНЕ НА СГРАДИ


4-годишен срок на обучение след завършен VІІІ.

Квалификация: ІІ степен на професионална квалификация "Работник".

Специалността е широкопрофилна. Учениците се обучават по следните професии: "Строителен бояджия и изпълнител на декоративни покрития", "Зидар-кофражист", "Строител на облицовки и настилки", "Строител на зидарии и мазилки".

Изучават се технологичните процеси при изпълнението на зидарии, мазилки, облицовки, настилки и изолации. Получават се основни сведения за бояджиийски, декоративни и стъкларски работи, за монтаж на прозорци, врати и шкафове. Обучението е съобразено със съвременното състояние и перспективите за развитие на строителната наука и техника, с изискванията за многопосочна квалификация и бързо приспособяване на специалистите към динамичните промени в строителното производство.

СТРОИТЕЛ НА ПЪТИЩА, МАГИСТРАЛИ И СЪОРЪЖЕНИЯ КЪМ ТЯХ


4-годишен срок на обучение след завършен VІІІ.

Квалификация: ІІ степен на професионална квалификация


брой посещения: 9265 от 21.08.2011

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!