12 СОУ

Описание:

12 СОУ "Цар Иван Асен II", София общообразователно, СОУ (І - ХІІ клас) Училището е създадено през месец октомври 1959 г. в новоизрастналия жилищен комплекс Ленин (днес Яворов (квартал)), на мястото на паметника на генералите от Руско-Турската освободителна война Каталей и Философов (възстановен пред сградата на БТА). На тази дата училището отваря врати под името 38 СОУ. Тогава жилищният комплекс се намирал в края на София, а живущите в него ученици пoсещавали най-често училища в различни краища на града. Необходимостта от училище в този район довела до създаването на 12 СОУ. В началото училището било средно политехническо. От май 1962 г. 12 СПУ “Ленин” е средно, начално, основно и гимназия, като между 1967 и 1968 г. прераства в техникум по електроника.От 1970 г. е основно училище, а от 1972 г. за три години е ЕСПУ, след което отново става основно училище. Освен с техникум по електроника, училището ползва съвместно сградата и отстъпва част от нея на "Центъра за усъвършенстване на учителите" и на "НГДЕК". 12 училище успява да защити правото си на самостоятелно развитие и от 1991 г. е вече 12 СОУ “Цар Иван Асен II”. През следващата година обявява прием за паралелки с интензивно изуаване на чужди езици, днес профилирани паралелки с чуждоезиково обучение и подготвителен клас. Към този момент, 12 СОУ "Цар Иван Асен II" предлага висококачествена подготовка, както в областта на хуманитарните науки, така и в тази на природоматематическите.Дава пълно обучение по балкански езици и се ползва с изграден авторитет като чуждоезикова гимназия.

брой посещения: 7826 от 29.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!