Търговска гимназия

Описание:

Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ е средно професионално училище в град Стара Загора. Тя едно от най-старите професионални училища в България. Създадена е през 1921 година от старозагореца Слави Абанозов. През 15 септември 1921. официално отваря врати първото професионално учебно заведение в региона на Стара Загора - Смесено нисше училище за търговия и кооперативно дело. Бързо се утвърждава като едно от елитните учебни заведения в Южна България. В чест на раждането на Симеон Сакскобургготски получава името Смесена търговска гимназия „Симеон, княз Търновски“. От 1944 гимназията е държавна. На 13 август 1951 гимназията е преименувана в Стопански техникум, със следните отдели: "Държавна и кооперативна търговия", "Промишленост и капитално строителство", "Банково и застраховатерно дело", "Стопанска отчетност". През май 1953 учебното заведение носи името Техникум по икономика. През по-късния етап на социалистическото утравление в България е преименувана Икономически техникум "9 септември". След 1989 името е Техникум по икономика. На 10 октомври 1996 Техникума по икономика е преименуван в Търговска гимназия - Стара Загора, а през 2000 по инициатива на настоятелството е върнато името Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. През март 1999 тържествено е открита "Учебно-тренировъчна фирма". Възпитаници на гимназията са редица известни политици, икономисти и общественици от страната и града. Настоящият директор на гимназията е Стоян Стоянов. Гимназията има свои фанфарен оркестър, мажоретен състав и вокална група. Всяка година участва в общинските празненства и ученически спортни прояви. "Учебно-тренировачни фирми" от гимназията участва в национални и международни панаири.

брой посещения: 7184 от 30.03.2006

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!