Колеж по туризъм Варна

Описание:

Колежът по туризъм при Икономически университет - Варна, е приемник на първия Учебен комплекс по международен туризъм у нас, който е създаден към Главно управление по туризма при Министерския съвет с негово Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 г. Първоначално обучението започва в курорта Св. Константин, а по-късно продължава в комплекса” Златните пясъци “със задача да се подготвят управители и заместник-управители на хотели и ресторанти, администратори и сервитьори, а впоследствие и екскурзоводи, информатори и организатори по туризъм. През 1965 г. Учебният комплекс се преобразува в Полувисш институт по международен туризъм, а през 1989 г. - в Полувисш институт по туризъм. С Постановление на МС № 16 от 27 януари 1997 г. Полувисшият институт по туризъм се преобразува в Колеж по туризъм като самостоятелна структура, интегрирана методически към Икономически университет- Варна, а от 1999г. той става негово основно звено. През 1999 г. колежът получава институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация заедно с програмната акредитация на двете специалности. През същата година специалност “Организация и управление на хотели и ресторанти” получава официална акредитация и от университета Оксфорд-Брукс във Великобритания. Като юридическо лице и сега като основно звено на Икономически университет- Варна, Колежът по туризъм прилага Единните държавни критерии и стандарти в учебната документация, правилниците и нормативните документи в съответствие със Закона за висшето образование /ЗВО/, Закона за научните степени и научните звания /ЗНСНЗ/, нормативните актове и указанията на Министерството на образованието и науката /МОН/. Той се субсидира чрез Икономически университет – Варна от държавния бюджет. За осъществяването на своята дейност Колежът по туризъм ползва част от сградата на Средното училище по изкуствата “Д.Христов”, както и базата на Икономически университет-Варна , а професионално-практическото обучение е изведено в туристически организации и фирми на договорни начала. В своята 40-годишна история Колежът по туризъм е подготвил повече от 6900 специалисти в редовната и над 2500 в задочната форма на обучение. Те и днес формират гръбнака на българския туризъм и заемат ключови позиции като оперативни мениджъри и изпълнителски кадри. Много преподаватели са минали също през неговата школа и днес работят като консултанти, участници в екипи и ръководители на регионални, национални и международни проекти за устойчиво развитие на образованието по туризъм и на туризма като отрасъл на българската икономика.

брой посещения: 9994 от 16.05.2009

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!