Технически колеж - Ямбол

Описание:

На 11.05.2009 год. се навършиха 45 години от създаването на Технически колеж - Ямбол. На добър час и успех на студентите и колектива! Техническият колеж - Ямбол е наследник на две важни за града учебни заведения - Педагогическата гимназия и Учителския институт. Педагогическата гимназия просъществува няколко години, докато основават през 1964 год. Учителския институт, с предмет на дейност подготовка на учители по практика. Този институт започва своята история с една специалност - "Механизация на селското стопанство", в сградата на Техникума по механизация на селското стопанство. В началото броят на студентите не превишава 60 души, а броят на преподавателите е около десет. Първият директор на Учителския институт е Тодор Ангелов Михайлов. В началото на 70-те години приемът на студенти нараства, а броят на преподавателите е удвоен. Институтът се премества в сградата на Техникума по хранително-вкусова промишленост. От 1973 год. е самостоятелен Институт за подготовка и повишаване квалификацията на учители по практика. През 1974 год. се открива нова специалност - "Експлоатация на автомобила", а след две години и специалността - "Технология на шивашкото производство". Едновременно с това в института се разкрива и задочно обучение. В края на 70-те и началото на 80-те години Учителският институт в гр.Ямбол е вече голямо и водещо учебно заведение сред институтите обучаващи учители по практика. В този период института вече разполага с добре подготвен научно-преподавателски състав и подобрена материално-техническа база. Кадрите подготвени в института са подготвени както теоретически, така и практически. През 1984 год. институтът вече разполага с нова сграда и студентско общежитие, които са построени и с доброволното трудово участие на преподавателите и студентите. През 1987 год. в Учителския институт се обучават 1030 редовни и 300 задочни студенти по над 10 специалности. През 1989 година е преустроен като Полувисш институт към ВТУ "Ангел Кънчев" - гр.Русе. С постановление №374/15.10.1997 год. на Министерски съвет се преобразува в Технически колеж в структурата на Тракийски университет -Стара Загора с предмет на дейност подготовка на технически кадри и учители.

брой посещения: 14870 от 16.05.2009

Стани приятел на "Къде да уча?" във facebook и препоръчай на своите приятели

Българският образователен портал www.kadedaucha.com информира ръководствата на университети, училища, детски градини, фирми и организации, че има възможност да актуализират информацията на портала за техните структури в зависимост от техните желания. Информацията трябва да бъде подготвена съобразно структурата на раздела. Актуализацията на информацията е платена. Пишете ни на адрес: info@kadedaucha.com

Последни новини

1. Какво е да учиш в Германия и кои са специалностите, които българските студенти предпочитат?

Интервю с Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта“.

2. Дни на отворените врати в НПМГ - 4 и 5 ноември 2017 година

Уважаеми родители, седмокласници и всички любознателни ученици, съвсем скоро, на 4 и 5 ноември ще се проведат Дни на отворените врати в Националната природо-математическа гимназия “Академик Любомир Чакалов”.


3. Продават дипломи за средно срещу 900 лeва

/Къде да уча?/ Цената на тапиите за висше образование според специалността.
С името на автора на офертата валят и обяви за платена любов

4. Жителство за първолак

/Къде да уча?/ Брат и сестра до седми клас носят повече точки на кандидатите в някои школа


5. Без "Слаб 2" в клас, точки вместо шестици

/Къде да уча?/ Искат връщане на техникумите, настояват психолози да са класни ръководители

6. И езиковите гимназии с прием от пети клас

/Къде да уча?/ София. Езиковите гимназии също ще могат да приемат от пети клас както математическите, заяви председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Тази възможност ще залегне в новия образователен закон, тъй като много езикови школа искали да им се позволи ранен прием.


7. Емилия Иванова: Изпит по професията вместо втора матура

/Къде да уча?/ Емилия Иванова е директор на Националната търговско-банкова гимназия, която миналата година отпразнува 100-годишен юбилей. Пред "Стандарт" тя коментира проблемите в професионалните гимназии и перспективите пред техните възпитаници.Копирано от standartnews.com

8. Връщат безплатното висше образование, ако работиш 5 години в България

/Поглед.инфо/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".


9. Очакваме с 8000 по-малко абитуриенти догодина

/Къде да уча?/ Учениците, които ще завършат училище догодина, са с 8000 по-малко от предшествениците си, информира вестник „Монитор“.

10. Експерти и политици обсъдиха образованието на дебат на Стандарт и БАН

/Къде да уча?/ Втората от серията дискусии "Дневният ред на България", организирани от в. "Стандарт" и Българската академия на науките, събра учени, преподаватели, администратори и политици в сградата на БАН. Копирано от standartnews.com


Новини от Поглед Инфо

  Guardian: Останките от китайската ракета Changzheng-5B паднаха в Индийския океан

  Washington Post съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ при Тръмп тайно е събирало данни за телефонните разговори на негови журналисти

  Daily Mail: Новата „политически коректна“ емблема на английския футбол възмути феновете

  Ашраф Гани, президент на Афганистан: Моментът на риск и възможности в Афганистан. Път към мира за страната и региона

  Престъпленията на САЩ в областта на правата на човека: Износ на безредици в други страни

  Михаил Делягин: Нашето МВнР се сети, че Западът разбира единствено от сила

  Какво става с паметта за Великата Отечествена война в Беларус

  13 наказателни дела са образувани срещу участници в събитията по случай 9 май в Украйна

  Военните във Франция подкрепиха генералите, които обявиха заплахата от колапса на страната

  Основната битка ще бъде между "Има такъв народ" и БСП - възможно е социалистите да отидат на четвърто мястоЕлате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!